Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Kruche paszteciki z grzybami

Paszteciki z kruchego ciasta z farszem z suszonych grzybów. Świetnie pasują do czerwonego barszczu (i wtedy grzyby potrzebne do przygotowania barszczu można wykorzystać w pasztecikach).

Kruche paszteciki z grzybami
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    20

    • Posiłek:

      małe co nieco

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      30 minut

    • Czas mrożenia:

      30 minut

    • Czas pieczenia:

      20 minut

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 0.5 łyżeczki soli
  • szczypta imbiru suszonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 60 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Ugotować grzyby w małej ilości wody.

2.

Wyrobić kruche ciasto. Masło powinno być zimne. Mąkę wysypać na stół, dodać sól, trochę imbiru i gałki muszkatałowej i zamieszać. W środek wlać 1 jajko plus 1 żółtko. Zamieszać. Dodać masło, pocięte na duże kawałki. Używając noża siekać masło z mąką. Robić to tak długo, aż pozostaną tylko małe kawałki masła (trochę mniejsze od płatków owsianych). Wtedy rękoma dalej wyrabiać ciasto aż powstanie jednolita masa. Dobrze, żeby wyrabianie ciasta nie trwało zbyt długo.

3.

Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

4.

Przygotować nadzienie. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na maśle. Grzyby zemleć w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać usmażoną cebulę, grzyby, bułkę tartą i jedno jajko. Dodać soli i pieprzu według własnego upodobania.

5.

Nastawić piekarnik na 200 stopni C.

6.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wycinać koła używając formy do wycinania kółek lub szklanki do góry dnem. Nakładać po około 1 łyżeczce nadzienia, sklejać i układać na blasze.

7.

Białko pozostałe z robienia ciasta rozbełtać widelcem. Posmarować nim górną powierzchnię pasztecików.

8.

Piec przez około 20 minut, aż będą piękne złociste.

Dodatkowe uwagi:

Farsz można zmodyfikować oczywiście. Zamiast suszonych grzybów można wziąć usmażone pieczarki. Jeśli mamy mało suszonych grzybów to można je wymieszać z ugotowaną kiszoną kapustą.

Do potrawy podawać:

najlpiej podawać z barszczem

Przepis dodano 8 kwietnia 2011

Komentarze (1)

turbo_kucharz 8 kwietnia 2011 21:05 #1 reply report
Wyglądają mniam...:)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane