Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Kotleciki rybne

Bardzo delikatne w smaku, bardzo mało rybne. Proste i smaczne, z fajną chrupką skórką. Przepis jest na dwie osoby. W przypadku matki z dzieckiem, wliczone jest najedzenie się po uszy matki, najedzenie się dziecka oraz rozłożenie dwóch ostatnich kotlecików na części pierwsze.

Kotleciki rybne
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      lunch

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 200 g białej mrożonej ryby (jak dorsz, mintaj)
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 szczypiory
  • 1 cytryna, skórka tylko
  • 0.5 pęczka natki pietruszki
  • kilka łyżek mąki (do panierki)
  • 1 jajko (do panierki)
  • kilka łyżek bułki tartej (do panierki)
  • kilka łyżek oleju

Wykonanie:

1.

Rybę rozmrozić. Do garnka włożyć rybę i zalać do połowy mlekiem. Przykryć, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, aż mięso będzie ugotowane. Rybę przełożyć na talerz i odczekać aż ostygnie.

2.

Ziemniaki rozgnieść na pure. Dodać drobno posiekane szczypiory, posiekaną pietruszkę, majonez i musztardę oraz odrobinę skórki z cytryny. Wszystko wymieszać na w miarę jednolitą masę.

3.

Sprawdzić czy w rybie nie ma ości. Przełożyć rybę do ziemniaków, lekko rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać łyżką. Można wstawić na godzinę do lodówki, żeby kotlety potem się łatwiej formowało.

4.

Z masy formować kulki, wielkości dużego orzecha, a następnie lekko je spłaszczać na kotleciki. Układać na talerzu lub na papierze pergaminowym, żeby sie nie przykleiły. Przygotować 3 talerze. Na jednym wysypać kilka łyżek mąki. Na drugi rozbić jajko i lekko rozbełtać. Na trzeci wysypać bułkę tartą. Kotleciki obtaczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na czas przygotowywania pozostałych, układać na talerzu. Na tym etapie można je na kilka godzin wstawić do lodówki, lub do zamrażalnika na dwa miesiące.

5.

Kotleciki smażyć na średnio mocno rozgrzanym tłuszczu, po 3 minuty z każdej strony. Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odciągnął trochę tłuszczu. Podawać na ciepło.

Dodatkowe uwagi:

Jeśli przygotowywujesz te kotleciki dla dziecka, które nie lubi ryby, to warto za pierwszym razem zmienić trochę proporcje ziemniaków do ryby i dać więcej ziemniaków, a mniej ryby. Jeśli lubisz rybę, to warto zmniejszyć ilość ziemniaków.

Do potrawy podawać:

jakaś lekka sałata z zielonych liści

Przepis dodano 6 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane