Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Drożdżówki z serem i truskawkami

Tradycyjne drożdżówki z serem i truskawkami. W sam raz na deser lub śniadanie do porannej kawki.

Drożdżówki z serem i truskawkami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    20

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      piknik

    • Czas całkowity:

      2 godziny

    • Czas pieczenia:

      20 minut

Składniki:

  • 600 g mąki orkiszowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 350 g twarożku (kilkakrotnie zmielonego)
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200-300 g truskawek
  • 1 pomarańcza (starta skórka)
  • 1 białko

Wykonanie:

1.

Zrobić zaczyn: drożdże wkruszyć do miski, zalać letnim mlekiem , dodać 2 łyżki cukru. Pozostawić do czasu, aż drożdże się spienią. Masło stopić. Do drożdży dodać 500 g przesianej mąki (resztę mąki dodawać stopniowo podczas wyrabiania, bo czasem nie potrzeba jej aż tyle), jajka, rozpuszczone masło, resztę cukru. Ciasto porządnie wyrobić, aż będzie gładkie, można mikserem. Miskę przykryć kuchenną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia 40-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

2.

Kilkakrotnie zmielony twarożek (powinien być gładki) wymieszać z cukrem pudrem i skórką z pomarańczy (opcjonalnie, można pominąć). Wstawić do lodowki. Truskawki umyć, osuszyć, odkroić szypułki, pokroić na 3-4 części.

3.

Po wyrośnięciu, z ciasta, formować kulki o wadze ok. 50 g, układać na blaszce wyściełanej pergaminem w dość sporych odstępach. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia, można przykryć bawełnianą ściereczką, by ciasto nie wyschło.

4.

W bułeczkach za pomocą dna szklanki czy kubka robimy wgłębienia, ale nie do końca tylko do połowy bułki. W te wgłebienia nakładamy ser i dajemy po 3-4 połówki truskawek. Ranty drożdżówek można posmarować rozbełtanym białkiem.

5.

Bułki pieczemy w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15-20 minut.

Przepis dodano 12 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane