Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Deser z rabarbarem

Upieczony rabarbar zalany przepysznym śmietankowym sosem angielskim (custard) i posypany miodową granolą. Fantastyczny deser. Idealny na imprezy, bo pięknie się prezentuje i można go przygotować dzień wcześniej.

Deser z rabarbarem
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      deser

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    trzepaczka do piany

Składniki:

  • 450 g rabarbaru
  • 2 żółtka
  • 300 ml kremówki
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 łyżki cukru (najlepiej drobnoziarnistego trzcinowego)
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka granoli z miodem

Wykonanie:

1.

Rabarbar umyć, usunąć zewnętrzne włókna i pokroić w plasterki o grubości 0.5cm. Na blaszce do wypieków wyłożyć folię aluminiową. Na nią wyłożyć rabarbar. Posypać 2-3 łyżkami cukru. Szczelnie przykryć drugim arkuszem folii aluminiowej. Piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni C przez 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.

2.

Przygotuj sos angielski (custard). W średnim garnuszku, używając trzepaczki do piany, wymieszać żółtka z 1 łyżką cukru i mąką ziemniaczaną. Powoli dodawać mleko i śmietankę, cały czas mieszając trzepaczką. Postawić garnek na niewielkim ogniu i powoli podgrzewać. Cały czas stać przy garnku, niemal non stop mieszać trzepaczką. Po 5-8 minutach mocno się zagęści i będzie mieć konsystencję płynnego budyniu. Odstawić do ostygnięcia.

3.

Do szklanych pucharków deserowych nałożyć rabarbar. Lekko ubić łyżeczką. Następnie wylać sos śmietankowy. Deser będzie się ładniej prezentował, jeśli nałoży się rabarbar i sos warstwami, ale wymaga to trochę więcej pracy (i najlepiej mieć naczynie stożkowe, jak na zdjęciu). Tak przygotowany może postać kilka godzin w lodówce. Tuż przed podaniem górę deseru posypać chrupką granolą.

Przepis dodano 15 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane