Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Aromatyczny pstrąg

Lubię takie szybkie obiady, w niecałe pół godziny pojawia się na stole świeża rybka. Można ją dowolnie aromatyzować ziołami, kilka kropli soku z cytryny i mamy genialne i zdrowe danie. A w prostocie jest smak! Pochwalę się też pięknymi sztućcami <a href="http://www.odiso.pl/" target="_ blank">Odiso</a>, specjalnie do ryby. Duży widelec i nóż do nakładania na talerze. Mniejsze, do jedzenia.

Aromatyczny pstrąg
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      europejska

    • Dieta:

      niskokaloryczna

    • Czas całkowity:

      40 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi (o łącznej wadze ok. 500 g)
  • 0,5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 3-4 gałązki świeżego koperku
  • 5 gałązek świeżej pietruszki
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki (w płatkach, może być w proszku)
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

1.

Ryby (oczywiście wcześniej wypatroszone) należy porządnie umyć, również w środku, wysuszyć, odciąć łby. Rybę ponacinać ukośnie na wierzchu, ale tak żeby jej nie przeciąć do końca. Obsypać solą, pieprzem, papryką, spryskać sokiem z połowy cytryny, również środek ryby. Drugą połowę cytryny pokroić w plasterki, użyć do dekoracji.

2.

Imbir i czosnek obrać, pokroić w talarki, włożyć do brzucha ryby. Koper, pietruszkę również włożyć do środka. Rybę ułożyć na kawałku folii, na każdą dać po łyżeczce masła. Zawinąć rybę dosyć szczelnie, ale tak by u góry było można ją potem swobodnie otworzyć.

3.

Rybę piec w 190 st. C, najpierw 15 mint, a potem delikatnie otworzyć górę i jeszcze dopiec jakieś 8 minut.

Do potrawy podawać:

pieczone młode ziemniaczki

Przepis dodano 20 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane