Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Domowy majonez

Majonez zrobiony w domu to gwarancja smaku i jakości, bo oczywiście nie ma w nim ani jednego "E". Polecam, bo możemy go też smakowo wzbogacać. Może być bardziej ostry, innym razem delikatny. Mój majonez był gęsty i kremowy.

Domowy majonez
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      sosy

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      15 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    mikser lub blender

Składniki:

  • 1 żółtko (najlepiej ekologiczne)
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 180 ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowy)
  • do smaku sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

1.

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, tak więc wyciągamy wszystko przynajmniej 2 godziny wcześniej. Jajko (to ważne!) należy sparzyć, czyli oblać je z każdej strony wrzątkiem. Nastepnie należy żółtko oddzielić od białka i umieścić je w wysokim naczyniu (podczas ubijania trochę sie rozpryskuje). Do żółtka dodać musztardę i sok z cytryny. Zmiskować do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli używamy miksera to zrobić to jednym mieszadłem, można blenderem z miksującą końcówką.

2.

Odmierzyć sobie olej, tak by wygodnie było go dozować i po kropelce - dosłownie - dodawać go do uzyskanego kremu, jednocześnie cały czas miksując. Nie spieszyć się, bo majonez może się zważyć. Uzyskany majonez dosmaczyć solą, pieprzem i cukrem.

Dodatkowe uwagi:

Z podanej ilości składników uzyskamy ok. 200 ml majonezu. Do 3-4 dni taki majonez zachowuje świeżość, oczywiście zawsze w lodówce. Majonez można wykorzystać do sałatek, jajek, burgerów, na kanapki...Można go wyostrzyć przez dodanie większej ilości musztardy czy nawet jasnego octu balsamicznego.

Przepis dodano 20 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane