Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Curry z selerem naciowym

Podobno seler naciowy zawiera więcej witaminy C niż cytrusy. A na dodatek jest uwielbiane w Hollywood za jego właściwości oczyszczające i dietetyczne. W takim razie nie zabraknie go i w mojej diecie.

Curry z selerem naciowym
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      azjatycka

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • 250 g selera naciowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 0,5 cm kawałek imbiru
  • 1/2 świeżego peperoni
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 cukinia
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

1.

Przygotuj warzywa: oczyść i pokrój w talarki seler i cukinię. Peperoni pokrój na drobno. Imbir zetrzyj na miazgę na tarce. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć przyprawy: kmin rzymski, kardamon, kurkumę, następnie imbir i peperoni. Podsmażaj ok. 1-2 minut, często mieszając.

2.

Mięso pokrój w podłużne paski. Dorzuć do smażących się przypraw. Smaż razem przez 2-3 minuty. Dodaj seler i cukinię i jednocześnie wsyp brązowy cukier, który lekko skarmelizuje warzywa. Smaż całość ciągle mieszając, by się nie przypaliło, ok. 2-3 minuty. Wlej sok z pomarańczy, może to być świeżo wyciśnięty sok, albo z kartona, ale dobrej jakości.

3.

Duś całość przez 10 minut, tak by warzywa, a w szczególności seler, były miękkie, ale nie rozpadały się. Dolej mleczko kokosowe, zagotuj, dosmacz solą i ew. pieprzem cayenne (gdyby było za mało ostre).

Do potrawy podawać:

ryż lub kasza jaglana

Przepis dodano 20 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane