Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Studencka granita

Wzmacnia umysł i ciało, wyostrza zmysły. Zawiera sporą dawkę kofeiny, cukrów i witaminy C, czyli wszystko to, co jest potrzebne każdemu do życia. A przy tym jest to bardzo tani deser. Kombinacja smaków, kawa z pomarańczą, może zaskoczyć, ale jest naprawdę świetna.

Studencka granita
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      deser

    • Czas całkowity:

      5 godzin

Składniki:

  • 2 szklanki kawy
  • 3 łyżki cukru
  • 400 ml kremówki
  • 2 szklanki soku pomarańczowego (świeży lub z kartonu)

Wykonanie:

1.

Przygotuj i ostudź czarną, słodką kawę (bez fusów, może być rozpuszczalna lub z ekspresu). Powinna być odrobinę mocniejsza od Twojej normalnej kawy. Jeśli sok pomarańczowy zawiera drobiny miąższu, to przelej go przez sito. Przygotuj dwa naczynia z dużym płaskim dnem, które będzisz mógł umieścić w zamrażarce. Ustaw naczynia w zamrażarce, a następnie do jednego z nich przelej sok z pomarańczy, a do drugiego kawę. Mroź przez kilka godzin, ale przez pierwsze 3 godziny co 30 minut zaglądaj do zamrażarki i widelcem dokładnie rozmieszaj jeden i drugi płyn. Powinny się tworzyć zamrożone, sypkie płytki. Granitę potem możesz trzymać w lodówce przez kilka dni, ale koniecznie dalej w stosunkowo cienkiej warstwie. I co kilka godzin zamieszaj widelcem, żeby nie porobiły się kostki i bryłki lodu.

2.

Przynajmniej godzinę przed podaniem deseru, wstaw do zamrażarki lub lodówki czyste i suche naczynia, do których będziesz chciał nakładać deser.

3.

Kremówkę ubij z cukrem.

4.

Do schłodzonych naczyń nakładaj granitę kawową, następnie pomarańczową i na końcu bitą śmietanę. W wersji dekadenckiej może polać dostępnym sokiem, likierem, sosem czekoladowym, czymś słodkim i gęstym. Rewelacyjnie smakuje z kawałkami kandyzowanej pomarańczy.

Przepis dodano 25 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane