Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Zupa groszkowa z wafelkami z parmezanu

Lekka, pyszna zupa krem z groszku z odrobiną mięty. Do serwowania proponuję podać wafelki z zapieczonego parmezanu.

Zupa groszkowa z wafelkami z parmezanu
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 900 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 duży ziemniak
  • 10 szczypiorów
  • 10 listków mięty
  • 85 g parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 l wywaru warzywnego

Wykonanie:

1.

Szczypiory posiekaj (kilka kawałków odłóż do dekoracji). Ziemniaka obierz i pokrój w dużą kostkę.

2.

W dużym garnku podgrzej oliwę i masło. Dodaj szczypiory i ziemniaki. Smaż razem na średnim ogniu przez kilka minut. Nie dopuść do zabrązowienia. Dodaj wywar. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, aż ziemniak zmięknie. Dodaj groszek, zagotuj i gotuj przez 3 minuty. Ściągnij z ognia i dodaj porwane liście mięty. Blenderem zmiksuj na jednolite puree. Opcjonalnie można przelać przez sito, żeby pozbyć się łupin groszku. Dopraw solą i pieprzem.

3.

Parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Na niskiej foremce do wypieków rozłóż pergamin. Syp parmezan w pasy o szerokości 3-5cm i na długości tacki. Na grubość ma to być cienka warstwa sera, zaledwie pokrywająca pergamin. Piecz pod grillem przez kilka minut, aż cały parmezan stopi się i zacznie lekko bulgotać. Nie piecz zbyt długo, bo gdy zbrązowieje, to będzie gorzki.

4.

Tuż przed podaniem podgrzej zupę. Zupę na talerzu możesz udekorować kawałkami szczypiora i listkami mięty, możesz posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem. Można też polać odrobiną oliwy z oliwek lub oliwą truflową. Podawaj z wafelkami z parmezanu.

Przepis dodano 26 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane