Ostatnio oglądane

AC_1345448139.jpg

tunia76

Strudel jabłkowy

Domowy strudel z lodami lub <a href="http://ala-carte.pl/przepis/543/sos-waniliowy" target="_blank">sosem waniliowym</a>.

Strudel jabłkowy
Autor zdjęcia: tunia76

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      niemiecka

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      1 godzina 15 minut

    • Czas pieczenia:

      45 minut

Składniki:

  • 300 ml ciepłej wody
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 90 g cukru
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 500-700 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 1 szczypta soli
  • 150 g masła (roztopionego)
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 100-150 g zmielonych biszkoptów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

1.

Wszystkie produkty na ciasto (7 pierwszych produktów) szybko wyrobić, mąki dodać najpierw 500 g, a potem stopniowo dodawać więcej, do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki.

2.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w nieduże plasterki. Wrzucić jabłka do garnka i dusić ok. 20 minut (ew. dolać odrobinę wody). Następnie wsypać cukier trzcinowy i zmielone na proszek biszkopty (zagęszczają jabłka) i cynamon. Wymieszać. Wystudzić.

3.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki i okrągły placek. Rozłożyć równomiernie jabłka i zrolować. Piec najpierw 20 minut w 180 st. C a potem zmniejszyć temp. do 150 st. C i dopiekać jeszcze 25 minut (piekarnik bez termoobiegu). Po lekkim przestudzeniu, można strudel posypać cukrem pudrem.

Dodatkowe uwagi:

Do jabłek nie trzeba dodawać tyle cukru, mogą być bardziej kwaskowate, to kwestia smaku.

Do potrawy podawać:

z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym

Źródło inspiracji:

przepis Lidla

Przepis dodano 28 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane