Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Zupa z młodych warzyw

Zupa z młodych warzywek z ogrodu mamy. Lekka, letnia zupka. Moja mama nazywa ją zupą "przeleć przez ogród", bo rzeczywiście są w niej wszystkie młode warzywa zerwane w Jej ogrodzie.

Zupa z młodych warzyw
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 5 młodych ziemniaków (średniej wielkości)
  • 1-2 kalarepy
  • 10 marchewek (ok. 10 cm)
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 kapusta (malutka główka o średnicy 10 cm)
  • 1 por (zielona część)
  • 1/2 cebuli
  • do smaku nać pietruszki, koperek, liście selera i lubczyku
  • 2 listki laurowe
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Do dużego garnka wlej ok. 3-4 litry wody, wrzuć skrzydła, listki laurowe i cebulę. Wywar gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Małym sitkiem zbieraj powstałe szumowiny.

2.

Przygotuj warzywa: obierz je, umyj, te większe pokrój w dużą kostkę, kapustę poszatkuj. Posiekaj zioła. W pierwszej kolejności wrzuć do wywaru ziemniaki, marchewkę, kalarepkę i fasolkę szparagową. Gotuj tak długo, aż warzywa zmiekkną. Dodaj kapustę i zioła. Pogotuj całość z 10 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem.

Do potrawy podawać:

pajda świeżego chleba

Przepis dodano 28 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane