Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Wołowina po burgundzku dla dzieci

Świetny gulasz, który każdemu będzie smakował. Szczególnie dobrze nadaje się dla dzieci do nauki jedzenia sztućcami, bo danie składa sie z dużych kawałków mięsa i warzyw, które łatwo nabija się na widelec, a nie rozpadają się po drodze do buzi. Na zdjęciach używamy sztućców dziecięcych firmy <a target="_blank" href="http://www.odiso.pl">Odiso</a>, które mój syn uwielbia. Są bardzo ładne, wygodne i w sam raz pasują do małej buzi :)

Wołowina po burgundzku dla dzieci
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      francuska

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      2 godziny 30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas pieczenia:

      2 godziny

    • Czas smażenia:

      15 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    patelnia nadająca się do stawiania na gazie i do piekarnika

Składniki:

  • 675 g wołowiny na gulasz
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 200 g małych pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

1.

Nastaw piekarnik na 190 stopni C.

2.

Wołowinę pokrój w dużą kostkę. Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Marchewki obierz, umyj i pokrój w kawałki o długości około 2cm. Na patelni żaroodpornej rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek i marchewki i smaż kilka minut aż trochę zmiękną. Warzywa ściągnij z patelni. Dodaj odrobinę oleju i obsmaż wołowinę. Lepiej jest to zrobić w dwóch partiach, tak żeby mięso smażyło się i nie puściło płynów. Wrzuć obsmażone wcześniej warzywa. Dodaj wywar warzywny, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i pół pęczka posiekanej pietruszki. Patelnię przykryj (lub przenieś wszystko z patelni do naczynia żarodopornego i przykryj szczelnie) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 1 godzinę 30 minut.

3.

Do potrawy dorzuć pieczarki, dopraw solą i pieprzem, przykryj i wstaw z powrotem do pieca na kolejne 30 minut.

4.

Przed podaniem gulasz posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Do potrawy podawać:

pieczone ziemniaki i zielona sałata

Przepis dodano 29 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane