Ostatnio oglądane

F_12_1302632737.jpg

Hanka

Ryżowe naleśniki

Smakowite jedzonko na słodko. Wyobrażam sobie, że będzie lubiane przez dzieci.

Ryżowe naleśniki
Autor zdjęcia: Hanka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml gęstej, zakwaszanej śmietany
  • kilka sztuk owoców sezonowych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

1.

Zagotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2.

Z jajka, mleka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe.

3.

Wymieszać ciasto z ugotowanym i ostudzonym ryżem.

4.

Z tego ciasta na rozgrzanym oleju smażyć "naleśniki" - krążki o średnicy ok 10 cm.

5.

Ze śmietany, cukru i owoców zmiksować sos do polania naleśników.

Przepis dodano 1 lipca 2013

Komentarze (1)

AlaCarte 30 października 2013 13:25 #1 reply report
Bardzo dobre placuszki!

Ściąga dla tych, którzy chcą je robić z resztek ryżu: 100g surowego ryżu to 200-250g ugotowanego ryżu.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane