Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Zupa krem z brokułów ze stiltonem

Bardzo smaczna zupa krem z brokułów z serem pleśniowym. Polecam też delikatniejszą wersję tej zupy z rukwią wodną. Do prezentacji potrawy wykorzystałam sztućce firmy <a href="http://www.odiso.pl" target="_blank">Odiso</a>.

Zupa krem z brokułów ze stiltonem
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 250 g brokułów
  • 80 g sera stilton
  • 150 ml śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 l wywaru warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Cebulę obierz i poszatkuj. Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Brokuły umyj i podziel na różyczki.

2.

W dużym garnku roztop masło i smaż cebulę do czasu aż się zeszkli, ale nie zabrązowi. Dodaj ziemniaki i zalej wywarem. Zagotuj, przykryj i dalej gotuj na niewielkim ogniu do czasu aż ziemniaki zmiękną, około 10-15 minut.

3.

Dodaj brokuły i gotuj przez kolejnych 5 minut, do czasu aż brokuły zmiękną, ale jeszcze będą intensywnie zielone.

4.

Dodaj ser połamany w kawałki i zamieszaj. Przenieś zupę do blendera i zmiksuj. Dodaj odrobinę świeżo startej gałki muszkatałowej, dopraw solą i pieprzem.

5.

Przed podaniem podgrzej, ale nie zagotuj. Do dekoracji można wykorzystać świeżo zmielony pieprz i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Można podawać z grzankami lub mufinami serowymi na ostro.

Dodatkowe uwagi:

Ta zupa była smaczniejsza następnego dnia, gdy straciła tą delikatną goryczkę brokułów.

Przepis dodano 2 lipca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane