Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Ciastka z kremem i owocami

Nie masz ochoty lub czasu na pieczenie, zrób ekspresowe ciastka z ciasta francuskiego. Do nich podaj krem i owoce. Zasmakuje i małym i dużym.

Ciastka z kremem i owocami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    24

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      25 minut

    • Czas pieczenia:

      15 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    2 formy - każda na 12 mufinów, mikser

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (każdy po 275 g)
  • 250 ml słodkiej śmietanki (mocno schłodzonej)
  • 200 g masy kajmakowej (z puszki)
  • 1 szklanka dowolnych owoców (np. porzeczki, jagód, truskawek, malin...)
  • 1-2 łyżki miękkiego masła (do wysmarowania foremek)

Wykonanie:

1.

Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Formy na mufiny wysmarowujemy masłem. Do wgłębień wkładamy po jednym kwadracie ciasta, tak by utworzyć koszyczek. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.

2.

Ciastka pieczemy 15 minut, muszą być lekko brązowe.

3.

Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, w trakcie ubijania dodajemy po 1 łyżce masy kajmakowej, do wykończenia. Powstanie krem o konsystencji gęstej śmietany.

4.

Owoce myjemy, suszymy. Do wystudzonych koszyczków wlewamy po 1-2 łyżki kremu, posypujemy owocami. Krem może się delikatnie wylewać z koszyków, można go też rozsmarować obok ciastka. Z owoców proponuje wybierać te bardziej kwaskowe, będą dobrze smakowały ze słodkim kremem. U mnie są to porzeczki, bo akurat jest ich cała masa na krzakach w ogrodzie.

Przepis dodano 4 lipca 2013

Komentarze (2)

goszka 16 lipca 2013 09:36 #1 reply report
Świetne!
Iwona 20 lipca 2013 10:42 #2 reply report
Dziękuję, czasami trzeba sobie ułatwiać życie i pójść na łatwiznę :-)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane