Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Sok z buraka

Surowy burak wnosi wiele dobrego do naszych organizmów, jest źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ma szczególnie dużo witamin z grupy B, fosforu i potasu. Napewno warto go czasami w ten sposób wprowadzić do diety. Dla złagodzenia ziemistego smaku buraka proponuję dodać marchewkę i jabłko.

Sok z buraka
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      napoje

    • Czas całkowity:

      10 minut

Składniki:

  • 2 buraki
  • 4 marchewki
  • 1 jabłko

Wykonanie:

1.

Buraki umyć i obrać. Marchewki i jabłka dokładnie umyć. Jeśli Twoja sokowirówka sobie poradzi z jabłkiem w całości, to lepiej nie obierać. Jeśli nie, to jabłko obierz, podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Z wszystkich warzyw wyciśnij sok i wymieszaj.

Dodatkowe uwagi:

Niektóre źródła podają, że sok z buraka należy odstawić do lodówki na 24 godziny i przed wypiciem ściągnąć z niego piankę. Ale nie znalazłam nigdzie sensownej informacji, czemu tak należy robić. Jeśli coś wiecie, to piszcie w komentarzach.

Przepis dodano 6 lipca 2013

Komentarze (1)

marysia 16 lipca 2013 10:35 #1 reply report
W ramach profilaktycznej ochrony jelita należy pić codziennie 1/8 litra soku z buraków czerwonych. Kiedy do tego soku dodamy starte jabłko, wszystkie nagromadzone w ciągu dnia toksyny zostaną usunięte za pomocą pektyn. Sok najlepiej pić wieczorem. Sok z buraków pobudza krążenie, ułatwia wydalanie moczu, oczyszcza krew, pomaga przy złej przemianie materii

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane