Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Banoffee na spodzie ryżowym

Uwielbiam banoffee. Słodkie, pyszne ciasto z bananami, masą kajmakową i bitą śmietaną, jak na przykład <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/465/banofi" target="_blank">to tutaj.</a> Jest to idealny deser na babskie spotkania przy kawce, dobre lekarstwo na chandrę i co więcej jest dziecinnie proste do zrobienia. Jedyne co w tradycyjnym banoffee może wymagać poprawki to spód herbatnikowy. Dla odmiany więc proponuję banoffee na spodzie z chrupków ryżowych. Spód taki jest dość twardy i chrupki i wymaga użycia porządnych widelczyków deserowych. Idealnie do tego ciasta sprawdzą się zestawy kawowe <a href="http://sklep.odiso.pl/index.php/sztucce-florenz-9000/154-sztuce-florenz-9000-kpl-16-czciowy-kawowy-.html" target="_blank">stąd.</a>

Banoffee na spodzie ryżowym
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 50 g prażonego ryżu (chrupków śniadaniowych Rice Krispies)
  • 50 g gorzkiej czekolady 70% (lub mlecznej)
  • 25 g złocistego syropu (inaczej 'golden syrup'. )
  • 3 dojrzałe banany
  • 400 g masy kajmakowej
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka kakao (do dekoracji)

Wykonanie:

1.

Przygotuj tortownicę o średnicy 15-20cm. Wyłóż papierem pergaminowym.

2.

Czekoladę roztop, albo w mikrofali albo w miseczce nad gotującą się wodą. Wymieszaj roztopioną czekoladę z syropem i prażonym ryżem. Wyłóż na dnie tortownicy, lekko ubij i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na 30 minut.

3.

Banany obierz i pokrój w plasterki. Banany równo rozłóż na spodzie ryżowym. Na banany wylej masę kajmakową i wyrównaj widelcem. Zimną kremówkę ubij na sztywną bitą śmietanę. Rozłóż równo na masie kajmakowej. Powierzchnię wyrównaj spodnią stroną łyżki. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny, lepiej na kilka godzin. Tuż przed podaniem dla przyozdobienia możesz przez sitko posypać odrobiną kakao.

Dodatkowe uwagi:

Syrop złocisty (Golden syrup) jest dość trudno dostępny w Polsce. Można go zrobić samemu, tu znalazłam przepis http://www.mojewypieki.com/przepis/domowy-zlocisty-syrop-golden-syrup (uwaga: jest to przepis na 1l tego syropu, a tu potrzeba zaledwie kilka łyżek). Myślę, że syrop można zastąpić innym super słodkim syropem, jak na przykład syropem klonowym lub syropem z agawy. I nie jestem pewna czy naprawdę jest on tu konieczny, w końcu sama czekolada też sklei chrupki. Jeśli ktoś zrobi wersję bez syropu, to proszę o komentarz, jak wyszło.

Przepis dodano 14 lipca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane