Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Deser tropikalny

Pyszny deser dla dzieci z ananasa zapieczonego pod kaszką ryżową z rodzynkami i kokosem.

Deser tropikalny
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      deser

    • Okazja:

      gotowanie z dziećmi

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      45 minut

Składniki:

  • 400 g ananasa z puszki
  • 600 ml mleka
  • 50 g kaszki ryżowej (bez dodatków)
  • 25 g cukru
  • 50 g rodzynek
  • 50 g wiórek kokosowych

Wykonanie:

1.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

2.

Mleko wlać do dużego garnka. Dodać kaszkę ryżową, cukier i rodzynki i zagotować. Ciągle mieszając gotować przez 2 minuty. Dodać połowę kokosu.

3.

Odlać sok z ananasa z puszki. Ananasa pokroić na małe kawałki lub krótko posiekać w robocie kuchennym.

4.

Na dno formy żaroodpornej wyłożyć ananasa. Na to położyć kaszkę z mlekiem. Wstawić do piekarnika najpierw na 10 minut. Posypać resztą wiórków kokosowych i piec kolejne 20 minut.

Dodatkowe uwagi:

Możliwe, że zamiast kaszy ryżowej można użyć błyskawicznych płatków ryżowych, ale jeszcze nie przetestowałam tej wersji.

Przepis dodano 16 lipca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane