Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Surówka z młodej kapusty z dressingiem miętowo-bazyliowym

Lato na talerzu albo bomba witaminowa, idealna do grilla albo do obiadu z mięsem. Polecam, bo zawiera całą gamę witamin, a dressing miętowo-bazyliowy dodatkowo dodaje jej aromatu i zapachu. W takim warzywnym towarzystwie najlepiej sprawdzają się łyżki <a href="http://www.odiso.pl/" target="_ blank">Odiso</a> . Świetnie nadają się do mieszania i serwowania różnego rodzaju sałatek i surówek.

Surówka z młodej kapusty z dressingiem miętowo-bazyliowym
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      grill

    • Dieta:

      niskokaloryczna

    • Czas całkowity:

      15 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blender

Składniki:

  • 500 g młodej kapusty
  • 4 ogórki małosolne (najlepiej takie 3-dniowe)
  • 1 duży pomidor (np. bawole serce)
  • 1/2 cebuli
  • 5 młodych marchewek (moje miały 5 cm długości)
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 3 łyżki czerwonej porzeczki
  • 1 garść listków bazylii
  • 1 garść listków mięty
  • 50 ml oleju lnianego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • do smaku sól i pieprz
  • 1/2 cytryny (sok)

Wykonanie:

1.

Przygotować dressing: listki mięty, bazylii, olej rzepakowy, lniany, sok z cytryny, miód umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładko, ok. 2 minut. Dressing dosmaczyć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki, by się schłodził.

2.

Kapustę poszatkować w pióra. Ogórki małosolne przekroić w pół i potem w talarki. Pomidor obrać ze skórki, jeżeli jest bardzo dojrzały nie trzeba go nawet parzyć, skórka daje się swobodnie zdjąć przy tej odmianie, charakteryzuje się też bardzo małą zawartością pestek. Pomidora pokroić w kostkę. Cebulę też w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać na drobno. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Porzeczkę wyszypułkować.

3.

Jeżeli chcemy by surówka ładnie się prezentowała można ułożyć ją warstwowo, na dole kapusta a resztę składników na górę, wg własnego upodobania. Można też surówkę od razu wymieszać. Surówkę polewamy dressingiem zawsze krótko przed podaniem.

Dodatkowe uwagi:

Do surówki można wykorzystać również inne warzywa czy nawet owoce, np. czarną porzeczkę albo jabłko. O tej porze roku mamy duży wybór świeżych warzyw i owoców, a nawet to szczęście, że większość rośnie w naszych ogrodach. Są tanie i też łatwo dostępne na lokalnych bazarach, czy od znajomych rolników.

Przepis dodano 17 lipca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane