Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

"Skubaniec"

To nazwa ciasta, a wzięła się od sposobu wykonania. Ciasto bardzo kruche, wyczuwamy w nim i lekką kwaskowatość i lekką słodycz. Najlepsze latem, kiedy mamy dostęp do czerwonej lub czarnej porzeczki, agrestu, jagód czy wiśni.

"Skubaniec"
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    18

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      50 minut

    • Czas pieczenia:

      40 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blacha o wymiarach 40x25 cm, mikser

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/2 kg mąki pszennej (zamieniłam na mąkę jasną orkiszową)
  • 250 g margaryny (zamieniłam na masło)
  • 1 szkl. cukru
  • 1-2 łyżki smalcu (można zamienić na jogurt)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. czerwonej porzeczki (lub/i agrestu)
  • 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

1.

Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dołożyć margarynę (u mnie masło) i same żółtka (białka odłożyć w misce do lodówki), dodać 4 łyżeczki cukru i smalec. Porządnie zagnieść. Musimy otrzymać zwarte ciasto, gdyby było jeszcze sypkie dodać należy trochę więcej smalcu lub jogurtu. Z ciasta odłożyć 1/3 i zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika.

2.

Blachę albo wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na blachę wyłożyć (wygnieść) ciasto. Na nie ułożyć czerwoną porzeczkę, oczywiście wcześniej umytą i wyszypułkowaną. W przypadku braku porzeczki możemy dać agrest, wiśnie (wypestkowane i odsączone) czy jagody. Ale do tego ciasta najlepsze są owoce kwaskowate.

3.

Białka wyjąć z lodówki i ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier i dalej chwilę ubijać. Nagrzać piekarnik do 190 st. C bez termoobiegu. Ubite białka wyłożyć na owoce. Pozostałe ciasto poskubać na pianę a jak będzie mocniej zmrożone to zetrzeć na tarce i posypać. Ciasto piec ok. 30-40 minut, najlepiej z grzaniem dolnym. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika, by ciasto nie doznało szoku termicznego i piana nie opadła, chociaż przyznam, że mi niestety opadła, ale ciasto i tak było smaczne. Chwilę potem wyjąć z pieca. Po ostudzeniu polukrować.

Źródło inspiracji:

Mama męża

Przepis dodano 18 lipca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane