Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Jagodzianki

Pyszne (!) drożdżówki z białym serem i jagodami. Zamiast jagód leśnych można użyć borówek amerykańskich.

Jagodzianki
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      2 godziny 30 minut

Składniki:

  • 420 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 45 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 10 g drożdży suchych (lub 20 g świeżych)
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 300 g jagód
  • 400 g twarogu (na nadzienie serowe)
  • 2 żółtka (na nadzienie serowe)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (na nadzienie serowe)
  • 3 łyżki cukru (na nadzienie serowe)
  • 0.5 łyżeczki ekstraktu wanilii (na nadzienie serowe)

Wykonanie:

1.

Mleko lekko podgrzać razem z masłem i cukrem i wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i drożdżami suchymi. Jeśli używasz drożdży świeżych to rozrób je z letnim mlekiem, mąką i cukrem. Do mąki dodaj jajka oraz 2/3 mleka z cukrem i masłem. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto aż do powstania elastycznego ciasta. W zależności od umiejętności dodaj resztę mleka - wymaga to wtedy dłuższego czasu wyrabiania ciasta. Ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw na godzinę lub do czasu gdy podwoi swoją objętość.

2.

Twaróg zmiel lub rozgnieć widelcem. Dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną, 3-4 łyżki cukru oraz odrobinę ekstraktu z wanilii. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

3.

Ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj na dwa prostokąty, o dłuższym boku o długości około 40cm. Płaską foremkę do wypieków wyłóż papierem pergaminowym. Połowę każdego z prostokątów, wzdłuż dłuższego boku, wyłóż masą serową, a na nią wyłóż jagody. Przykryj nieposmarowaną połową ciasta i sklej. Poprzecinaj w prostokąty o szerokości około 4cm i przenieś na foremkę. Można też zrobić inaczej i najpierw przenieść ciasta do foremki, tak żeby połowa leżała na stole, połowa w foremce; na ciasto w foremce wyłożyć ser i jagody, skleić z drugą połową ciasta i poprzecinać w prostokąty. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

4.

Piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni C. Można posmarować lukrem (1 szklanka wody plus 3-4 łyżki wrzątku).

Dodatkowe uwagi:

Muszę pamiętać, żeby następnym razem spróbować poprzecinać borówki na mniejsze kawałki. Może będzie jeszcze lepiej :)

Źródło inspiracji:

<a href="http://www.mojewypieki.com/przepis/jagodzianki-z-bialym-serem" target="_blank">Moje wypieki - jagodzianki</a> - zmniejszyłam ilość mąki, bo mi tyle aż nie wchodzi do robota. Zmniejszyłam też ilość mleka (żeby łatwiej i szybciej wyszło mi ciasto) oraz cukru (żeby nie było za słodkie).

Przepis dodano 19 lipca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane