Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Jagodzianki
-
Porcje:
12
-
-
Czas całkowity:
2 godziny 30 minut
-
Składniki:
- 420 g mąki
- 200 ml mleka
- 45 g masła
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 10 g drożdży suchych (lub 20 g świeżych)
- 0.5 łyżeczki soli
- 300 g jagód
- 400 g twarogu (na nadzienie serowe)
- 2 żółtka (na nadzienie serowe)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (na nadzienie serowe)
- 3 łyżki cukru (na nadzienie serowe)
- 0.5 łyżeczki ekstraktu wanilii (na nadzienie serowe)
Wykonanie:
1.
Mleko lekko podgrzać razem z masłem i cukrem i wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i drożdżami suchymi. Jeśli używasz drożdży świeżych to rozrób je z letnim mlekiem, mąką i cukrem. Do mąki dodaj jajka oraz 2/3 mleka z cukrem i masłem. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto aż do powstania elastycznego ciasta. W zależności od umiejętności dodaj resztę mleka - wymaga to wtedy dłuższego czasu wyrabiania ciasta. Ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw na godzinę lub do czasu gdy podwoi swoją objętość.
2.
Twaróg zmiel lub rozgnieć widelcem. Dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną, 3-4 łyżki cukru oraz odrobinę ekstraktu z wanilii. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
3.
Ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj na dwa prostokąty, o dłuższym boku o długości około 40cm. Płaską foremkę do wypieków wyłóż papierem pergaminowym. Połowę każdego z prostokątów, wzdłuż dłuższego boku, wyłóż masą serową, a na nią wyłóż jagody. Przykryj nieposmarowaną połową ciasta i sklej. Poprzecinaj w prostokąty o szerokości około 4cm i przenieś na foremkę. Można też zrobić inaczej i najpierw przenieść ciasta do foremki, tak żeby połowa leżała na stole, połowa w foremce; na ciasto w foremce wyłożyć ser i jagody, skleić z drugą połową ciasta i poprzecinać w prostokąty. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
4.
Piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni C. Można posmarować lukrem (1 szklanka wody plus 3-4 łyżki wrzątku).
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 19 lipca 2013
Skomentuj pierwszy!