Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Dżem agrestowy

W czasach mojego dzieciństwa przetwory z agrestu robiło się na kilogramy. Obecnie, a szczególnie w wielkich miastach, owoc ten jest niemal na wagę złota. Dlatego też przepis jest na małą ilość agrestu - wystarczy na jeden mały słoiczek. I w tej sytuacji będzie to deser tylko na specjalne okazje dla mojego dziecka. Na zdjęciach wykorzystałam sztućce dziecięce firmy <a href="http://www.odiso.pl" target="_blank">Odiso</a>. Fajne zwierzaczki na sztućcach pomagają dziecku w nauce posługiwania się sztućcami. Dzieci chętnie gaworzą ze zwierzątkami i łatwo dają się przekonać, że zwierzaczka trzeba nakarmić :)

Dżem agrestowy
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    20

    • Posiłek:

      przetwory domowe

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas gotowania:

      30 minut

Składniki:

  • 200 g agrestu (kwaśny i niedojrzały)
  • 200 g cukru
  • 30 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.

Dwa małe talerzyki wstaw do lodówki. Będą potrzebne do sprawdzenia czy dżem jest już gotowy. Wysterylizuj słoiczek na dżem.

2.

Agrest umyj i równo ze skórką usuń ogonki i szypułki. Do garnka wrzuć agrest i zalej niewielką ilością wody. Dla 200g agrestu jest to około 30 ml wody. Zagotuj i gotuj około 10 minut, aż agrest zmięknie.

3.

Dodaj 200g cukru (ilość cukru powinna być taka sama jak ilość agrestu) i odrobinę soku z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez kolejnych kilka minut, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień tak, żeby dżem bulgotał i gotuj tak przez 10 minut.

4.

Ściągnij garnek z ognia i wykonaj próbę talerzyka: na jeden z talerzyków z lodówki wyłóż małą łyżeczkę dżemu. Odczekaj minutę i palcem przesuń dżem. Jeśli pojawiają się falowate wybrzuszenia, to dżem jest gotowy. Jeśli nie, to gotuj kolejnych kilka minut, a potem wykonaj kolejny test. Rób tak do czasu, aż dżem będzie gotowy.

5.

Odstaw dżem na 20 minut. Usuń szumowiny. Przelej do wysterylizowanego słoiczka. Zakręć słoik, gdy dżem jest jeszcze gorący.

Dodatkowe uwagi:

Proporcje składników można prosto zwiększać. Na 1kg agrestu należy użyć 1kg cukru i 150 ml wody.

Do potrawy podawać:

Podawać do świeżej bułki z masłem lub do grysiku.

Przepis dodano 28 lipca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane