Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Okoń nilowy pod aromatyczną kołderką

Ryba bardzo mięsista, o zwartej strukturze, dobrze zachowująca się podczas pieczenia. Mięso jest jasne i delikatne i praktycznie nie ma w nim ości. Jest to ryba słodkowodna, żyjąca w naturalnym środowisku m.in. w rzekach Nilu i Kongo. Była znana i ceniona już w czasach prehistorycznych.

Okoń nilowy pod aromatyczną kołderką
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      40 minut

    • Czas pieczenia:

      20 minut

Składniki:

  • 400 g świeżego fileta okonia nilowego (wiktorii) (Victoriasee-Barschfilet)
  • 100 g czerstwego ciemnego chleba
  • 80 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 11 ząbków czosnku z zalewy olejowej z ziołami
  • 2 garście świeżych ziół: bazylia, pietruszka, koper, oregano
  • 1 cytryna (ok. 4-5 łyżek soku)
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 1/2 świeżego chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

1.

Czerstwy chleb miksujemy w blenderze, wsypujemy do miski. Zioła, chilli, suszone pomidory, czosnek też blendujemy, tak aby uzyskać drobne kawałki. Całość przekładamy do miski z chlebem, dodajemy oliwę, sok z cytryny (ok. 4 łyżek), sól, pieprz. Mieszamy, powinniśmy uzyskać w miarę mokrą i zwartą masę. Można jej spróbować, bo może wydawać się nam mało słona lub jeżeli jest zbyt sucha można dolać trochę więcej oliwy lub soku z cytryny.

2.

Filety ryby myjemy, osuszamy, układamy na blaszce wyściełanej pergaminem. Rybę można delikatnie posolić z każdej strony, tylko nie przesadzajmy, bo panierka będzie wystarczająco aromtyczna. Na każdy filet nakładamy dosyć grubą warstwę masy. Rybę zapiekamy w 200 st. C ok. 20 minut.

Przepis dodano 3 sierpnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane