Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Ryż na sypko

Zwyczajny ryż podawany jako dodatek do obiadów. Gotowany dokładnie w takiej ilości wody, żeby wyszedł miękki i sypki. Dla odmiany z białym ryżem szczególnie polecam ryż brązowy.

Ryż na sypko
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - cukry

    • Kuchnia:

      azjatycka

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      25 minut

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:

1.

Jedną niepełną szklankę ryżu wsypać do garnka i wypłukać. Zalać pełną szklanką wody plus trochę (1/5 szklanki). Posolić.

2.

Garnek przykryć i zagotować. Zamieszać, żeby się ryż nie przykleił do dna. Zmniejszyć ogień na mały i dalej gotować pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę (około 10-15 minut). Wyłączyć gaz ale zostawić pod przykryciem na 10 minut aż ryż dojdzie do końca.

Przepis dodano 11 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane