Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Karydopita - greckie ciasto

Bardzo klasyczne greckie ciasto z orzechów włoskich, nasączone cytrynowym syropem. Ciasto pochodzi z książki Gordona Ramsaya, a on poleca dodać do ciasta mąki, ja jednak zostałam przy oryginalnym greckim przepisie, bez mąki, i ciasto wyszło równie lekkie i pyszne. Ciasto bardzo słodkie i aromatyczne. Warto je podać z gęstym, greckim jogurtem albo jakimś kwaskowym sorbetem.

Karydopita - greckie ciasto
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      grecka

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Dieta:

      bezglutenowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas pieczenia:

      40 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    tortownica o śr. 23 cm, 2 miski, sitko, drobna tarka, mały rondelek, robot siekający, szpikulec lub patyczek

Składniki:

  • 5 dużych jaj (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 łyżki brandy
  • 1 pomarańcza (skórka i sok)
  • 90 g miałkiego cukru (wzięłam cukier puder)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g bułki tartej
  • 175 g orzechów włoskich w kawałkach
  • 125 g miałkiego cukru (użyłam cukier puder, na syrop)
  • 150 ml wody (na syrop)
  • 3 goździki (w całości, na syrop)
  • 1 laska cynamonu (na syrop)
  • 1 cytryna (skórka i sok, na syrop)
  • 2 łyżki miękkiego masła (do wysmarowania tortownicy)

Wykonanie:

1.

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Wysmaruj masłem boki i dno tortownicy o średnicy 23 cm (u mnie 26 cm), najlepiej z ruchomym dnem.

2.

W dużej misce ubij żółtka, brandy, skórkę oraz sok z pomarańczy na gładką i kremową masę. (Wyszła trochę spieniona i wodnista, użyłam takiej).

3.

Do pojemnika robota siekającego wsyp cukier, cynamon, goździki, proszek do pieczenia, bułkę tartą oraz 150 g orzechów i miksuj do uzyskania drobnej kruszonki. Przełóż ją do dużej miski. W innej, czystej misce ubij białka na sztywną pianę.

4.

Masę z żółtek połącz z kruszonką, a następnie dodaj do nich ostrożnie białka, używając metalowej łyżki i równomiernie wymieszaj, aż składniki się połączą.

5.

Masę przelej do tortownicy i piecz przez 40 minut. By sprawdzić, czy jest gotowe, wbij w środek szpikulec - jeśli po wyjęciu pozostanie czysty, ciasto będzie upieczone. Jeśli nie, zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na kilka minut.

6.

W tym czasie przygotuj syrop. Włóż wszystkie jego składniki do małego rondla, wstaw na średni ogień i mieszaj, podgrzewając, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj przez 5 minut. Zostaw do ostygnięcia przed przesączeniem przez sitko. Pozostałe orzechy posiekaj na małe kawałki.

7.

Kiedy ciasto się upiecze, wystaw je z piekarnika i nakłuj cienkim szpikulcem lub patyczkiem na całej powierzchni. Posyp orzechami i wciąż gorące polej zimnym syropem. Przed wyjęciem z formy i podaniem zostaw do ostygnięcia.

Do potrawy podawać:

jogurt grecki, sorbet

Źródło inspiracji:

Gordon Ramsay, "Kuchnie świata"

Przepis dodano 14 sierpnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane