Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Zapiekanka serowo-rybna

Pyszna zapiekanka serowo-rybna z porą. Sos serowy przygotuj ze swojego ulubionego przepisu, polecam <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/753/sos-serowy-do-zapiekanek" target="_blank">ten sos serowy</a>, a możesz nawet kupić gotowy. Jeśli zapiekankę upieczesz w kilku mniejszych, ładnych naczyniach, to to super proste danie świetnie nada się też na elegancką kolację. Podawaj z dobrym pieczywem.

Zapiekanka serowo-rybna
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Czas całkowity:

      40 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    naczynie żaroodporne

Składniki:

  • 3 pory
  • 0.5 pęczka natki pietruszki
  • 250 g ryby (mieszanka dorsza i łososia)
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 350 ml sosu serowego
  • 2 łyżki masła
  • kilka kromek świeżego pieczywa (do podania )

Wykonanie:

1.

Jeśli nie masz gotowego sosu serowego, przygotuj go zgodnie z tym <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/753/sos-serowy-do-zapiekanek" target="_blank">przepisem na sos serowy</a>.

2.

Pory przetnij wzdłuż na pół, a następnie pokrój na plasterki. Smaż na maśle do czasu aż zmiękną, około 10 minut. Wymieszaj z połową drobno posiekanej pietruszki.

3.

Z ryby usuń skórę i pokrój w dużą kostkę. Upewnij się, że nie ma ości.

4.

Do dwóch mniejszych naczyń żaroodpornych lub jednego większego nałóż porę, na to połóż surową rybę. Sos serowy wymieszaj z musztardą i polej nim rybę.

5.

Piecz w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut. Przy okazji możesz też podgrzać pieczywo w piekarniku, żeby było smaczniejsze. Tuż przed podaniem posyp resztą posiekanej pietruszki.

Przepis dodano 16 sierpnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane