Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Pasta korma

Pasta korma jest głównym składnikiem <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/742/kurczak-korma" target="_blank">curry korma z kurczakiem</a>. Podany tu przepis pochodzi od Jamie Olivera.

Pasta korma
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      sosy

    • Kuchnia:

      indyjska

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka garam masala (najlepiej domowej)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 chilli zielone
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

1.

Nasiona kolendry i kminku podgrzej 1-3 minut na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Rozdrobnij w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. Czosnek i imbir obierz. Chilli przkrój na pół i usuń nasiona. Najpierw rozdrobnij chilli, czosnek i imbir. Następnie dodaj wszystki pozostałe składniki i rozdrobnij w blenderze na jednolitą masę. Gdyby nie rozdrabniało się dobrze, to dodaj trochę wody i dalej rozdrabniaj.

Dodatkowe uwagi:

Garam masalę można dość łatwo kupić w dziale z przyprawami. Ale taka domowej roboty jest nieporównywalnie lepsza. <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/737/garam-masala" target="_blank">Tutaj znajdziesz prosty przepis na garam masalę</a>. Pastę przechowywuj w lodówce i wykorzystaj w ciągu dwóch dni. Podana ilość wystarczy do przygotowania curry z 600-800g mięsa, dla 4-6 osób. I jeśli tylko masz na to czas, to przed gotowaniem marynuj kurczaka w tym sosie przez dwie godziny.

Przepis dodano 16 sierpnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane