Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Fajne wykorzystanie kaszy, bardzo proste i zdrowe. Te pierogi najbardziej nam smakowały ze smażoną cebulką, ale można też podać do nich skwarki i kwaśną śmietanę.

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    30

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej razowej (Dinkelvollkornmehl, na ciasto)
  • 1 jajko (na ciasto)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (na ciasto)
  • 1 łyżeczka soli (na ciasto)
  • 1 szkl. gorącej wody (na ciasto)
  • 1 szkl. kaszy gryczanej palonej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 500 ml mleka
  • do smaku sól i cukier
  • 6 cebul
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego (do smażenia)

Wykonanie:

1.

Zagotować mleko, wsypać do niego kaszę, sól, trochę cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, a mleko w nią całkowicie wsiąknie. Kaszę można ugotować wcześniej, zawinąć w gazetę i koc i zostawić na noc, by pozostała lekko ciepła. Ser rozkruszyć i wymieszać z kaszą, dodać sól i pieprz. Masa powinna być klejąca, doprawić do smaku. Cebulę posiekać w kostkę, usmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Do masy dodać 5 łyżek usmażonej cebuli. Resztę zostawić do polania pierogów.

2.

Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać niezbyt cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki, najlepiej odwróconym kubkiem i lepić pierogi z nadzieniem z kaszy i sera. Pierogi wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą. Kiedy woda wróci do wrzenia zamieszać delikatnie i gotować, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotować jeszcze chwilę i odcedzić pierogi. Rozłożyć je by obeschły. Są dobre na ciepło i na zimno, podawane ze smażoną cebulką lub gorącymi skwarkami i kwaśną śmietaną.

Dodatkowe uwagi:

Autorzy wykorzystują w przepisie zwykłą mąkę pszenną, ja wolę orkiszową, ze względu na jej właściwości zdrowotne. Szklanka ma pojemność 250 ml. Dinkelvollkornmehl to mąka z niełuskanych, całych ziaren orkiszu.

Źródło inspiracji:

Agnieszka i Marcin Kręgliccy, program "Para w kuchni"

Przepis dodano 16 sierpnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane