Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Tortille z jasnej mąki orkiszowej

Jedna z naszych ulubionych wersji obiadu, gdzie można sobie dogodzić i zrolować własną, ulubioną tortillę. A że placek jest neutralny w smaku, można podać do niego praktycznie wszystko. Można go też sprawnie zapakować i zabrać do pracy, czy na wycieczkę. Można podać go gościom, krojąc w mniejsze kawałki. I zajadać na zimno, na ciepło, z sosem, mięsem, rybą, warzywami, a nawet z <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/735/piersi-kurczaka-z-salata-z-mango-i-awokado" target="_blank">sałatką z mango i awokado</a>.

Tortille z jasnej mąki orkiszowej
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    9

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      hiszpańska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    patelnia teflonowa o średnicy ok. 20 cm

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
  • 70 g masła (bardzo miękkiego)
  • 150 ml gorącej wody

Wykonanie:

1.

Wsyp mąkę do miski, dodaj masło, wyrabiaj rękoma, ma powstać jakby kruszonka. Wlewaj gorącą wodę, mieszaj łyżką, jak już wlejesz całość, zagnieć ciasto rękoma. Będzie elastyczne i trochę jakby tłuste. Uformuj kulę i przykryj bawełnianą ściereczką. Pozostaw na przynajmniej 30 minut.

2.

Rozgrzej patelnię, musi być bardzo gorąca i najlepiej teflonowa. Z ciasta odrywaj małe kawałki, wielkości orzecha włoskiego, formuj kulki, potem wałkuj na bardzo cienki placek o okrągłej formie o średnicy Twojej patelni (u mnie 20 cm), im cieńszy, tym lepiej. Kładź na gorącą patelnię, smaż po 2 minuty na każdą stronę. Odkładaj na talerz i przykryj folią aluminiową.

3.

Nie napisałam w składnikach co można podać do tortilli, bo to zawsze się zmienia (bynajmniej u mnie) i jest uzależnione od tego co chcemy zjeść albo co mamy w lodówce. A więc mogą to być: pomidor, papryka, sałata, kapusta, liście świeżego szpinaku, smażona pierś kurczaka, smażona cukinia, pieczarki, ryby, chilli con carne, sos jogurtowo-czosnkowy, sos pomidorowy, sos ostry. Moje ostatnie były rolowane z liśćmi szpinaku, kurczakiem i sałatką z mango i awokado. Pyszna eskplozja smaków!

Przepis dodano 20 sierpnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane