Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Pulled pork

Wolno pieczony kawałek mięsa wieprzowego, porwany potem na strzępy, albo jak kto woli - wyczesany. Dobry do kanapek i na ciepło i zimno. W mojej wersji była ciabata z <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/758/chutney-figowo-sliwkowy" target="_blank">chutneyem figowo-śliwkowym</a> i rukolą z lekkim miodowym dressingiem. Taką kanapkę można też zabrać do pracy albo na wycieczkę, są bardzo sycące.

Pulled pork
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      lunch

    • Kuchnia:

      amerykańska

    • Okazja:

      urodziny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      2 dni

    • Czas pieczenia:

      8 godzin

  • Dodatkowe narzędzia:

    garnek rzymski lub brytfanna z pokrywą

Składniki:

  • 1,3 kg karkówki (lub łopatki )
  • 2 l wody
  • 100 g soli morskiej
  • 80 g brązowego cukru
  • 6 kropel ostrego sosu z papryczek jalapeno
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka czarnego pieprzu (świeżo mielonego)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej (Tomatenmark)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej rotisseur (można pominąć)
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (świeżo mielonego)
  • 10 kropel ostrego sosu z papryczek jalapeno
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Wykonanie:

1.

Przygotuj solankę: w dużej misce (ale jednocześnie takiej w której mięso będzie całkowicie zanurzone), umieść wszystkie 8 pierwszych składników z listy, oprócz mięsa (wszystkie składniki do musztardy). Wymieszaj porządnie solankę, by sól i cukier rozpuściły się. Włóż mięso, musi być całkowicie przykryte solanką. Miskę przykryj np. kawałkiem folii i pekluj przez przynajmniej 8 godzin a najlepiej całą noc.

2.

Z reszty składników przygotuj pastę. Przygotuj też garnek rzymski lub brytfannę albo inne naczynie z możliwością pieczenia. Garnek rzymski przed włożeniem do piekarnika - zawsze zimnego - wymocz przez 20 minut w wodzie. Mięso wyciągnij z solanki, osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i natrzyj z każdej strony przygotowaną pastą. Włóż do garnka, przykryj np. kawałkiem folii aluminiowej lub pokrywą, jeżeli jest dostępna. Włóż do zimnego piekarnika i piecz 7-8 godzin w temp. 100 st. C. Jakąś godzinę przed końcem pieczenia odkryj je i zwiększ temp. do 130 st. C, mięso powinno się lekko przyrumienić.

3.

Odczekaj po upieczeniu, by mięso trochę odpoczęło. Dwoma widelcami odrywaj kawałki-włókna mięsa i układaj na talerzu.

Dodatkowe uwagi:

Najważniejszą rolę spełnia tu mięso, powinno być ono najwyższej jakości, najlepiej kupowane z ekologicznych hodowli, bo wówczas mamy najlepszą gwarancję smaku.

Do potrawy podawać:

chutney figowo-śliwkowe, bułki, bagietki, wiejski chleb, zielone sałaty, pomidory, ogórek

Źródło inspiracji:

zainspirowała <a href="http://www.chillibite.pl/2013/07/doskonay-pulled-pork.html" target="_blank">ChilliBite</a>

Przepis dodano 6 września 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane