Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Irlandzki chleb
-
Porcje:
6
-
-
Czas całkowity:
50 minut
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
Czas pieczenia:
40 minut
-
Składniki:
- 250 g mąki białej
- 250 g mąki razowej (można użyć wyłącznie białej mąki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 300-400 ml maślanki (lub jogurtu lub mleka z łyżeczką soku z cytryny)
- 1 łyżeczka melasy (opcjonalnie)
- 40 g masła
Wykonanie:
1.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Masło roztopić i ostudzić.
2.
Mąki wymieszać ze sobą oraz z sodą i solą. Dodać masło oraz szklankę maślanki (lub jogurtu lub mleka z sokiem z cytryny). Można dodać łyżkę syropu z melasy, ewentualnie łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką. Następnie powoli dolewać kolejne pół szklanki płynu, jednocześnie mieszając ciasto ręką, do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Zagnieść tylko dla dobrego połączenia składników. Uformować kulę i przełożyć na blaszkę do wypieków. Używając drewnianej łyżki obtoczonej w mące zrobić krzyżyk na bochenku (łyżkę wgnieść bardzo mocno, prawie do dna).
3.
Piec przez 30-40 minut. W miejscu krzyża sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku dobrze wypieczone.
Do potrawy podawać:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 10 września 2013
Skomentuj pierwszy!