Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Irlandzki chleb

Najszybszy domowy chleb, to chleb irlandzki na sodzie. Nie wymaga wyrabiania ciasta, ani czekania na wyrośnięcie; składniki należy tylko dokładnie wymieszać, uformować bochenek i upiec. W niecałą godzinę masz świeże pieczywo. Chleb ten jest najlepszy w dniu pieczenia. Najlepiej podawać z grubą warstwą schłodzonego masła i domowym, dobrym dżemem. Można też podawać jako dodatek do obiadu, na przykład do tej <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/620/karkowka-w-sosie" target="_blank">karkówki.</a>

Irlandzki chleb
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Czas całkowity:

      50 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas pieczenia:

      40 minut

Składniki:

  • 250 g mąki białej
  • 250 g mąki razowej (można użyć wyłącznie białej mąki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 300-400 ml maślanki (lub jogurtu lub mleka z łyżeczką soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka melasy (opcjonalnie)
  • 40 g masła

Wykonanie:

1.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Masło roztopić i ostudzić.

2.

Mąki wymieszać ze sobą oraz z sodą i solą. Dodać masło oraz szklankę maślanki (lub jogurtu lub mleka z sokiem z cytryny). Można dodać łyżkę syropu z melasy, ewentualnie łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką. Następnie powoli dolewać kolejne pół szklanki płynu, jednocześnie mieszając ciasto ręką, do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Zagnieść tylko dla dobrego połączenia składników. Uformować kulę i przełożyć na blaszkę do wypieków. Używając drewnianej łyżki obtoczonej w mące zrobić krzyżyk na bochenku (łyżkę wgnieść bardzo mocno, prawie do dna).

3.

Piec przez 30-40 minut. W miejscu krzyża sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku dobrze wypieczone.

Do potrawy podawać:

masło i dżem; dobrze pasuje też jako dodatek do obiadu.

Źródło inspiracji:

Lorraine Pascale

Przepis dodano 10 września 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane