Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Pianka z galaretką

Pianka jogurtowo-śmietankowa wymieszana z kawałkami galaretki na spodzie z ciasteczek oreo (te ciasteczka tu świetnie się sprawdzają). Przepyszny, lekki deser.

Pianka z galaretką
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      deser

    • Czas całkowity:

      4 godziny

    • Czas przygotowywania składników:

      30 minut

    • Czas leżakowania:

      3 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    tortownica 21cm

Składniki:

  • 250 g ciastek oreo
  • 50 g masła
  • 2 opakowania galaretek
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 300 ml kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 płaty żelatyny (lub inna żelatyna na 0.5l płynu)

Wykonanie:

1.

Przygotować galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyć mniej wody, 400ml zamiast 500ml. Przelać do miseczek, odstawić do schłodzenia i kompletnego stwarnienia. Pokroić w kostkę. Trzymać w lodówce do czasu użycia.

2.

Masło roztopić. W robocie kuchennym rozdrabniać ciastka z masłem do czasu aż będą przypominać bułkę tartą. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem pergaminowym. Wysypać rozdrobnione ciastka, a następnie ubić najpierw palcami, a potem wyrównać łyżką. Powinien powstać jednorodny, równy placek. Wstawić do lodówki na pół godziny.

3.

Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 150ml wody (żelatynę w płatkach pociąć na paski, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut; po tym czasie całość podgrzać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny; nie wolno zagotować).

4.

Zimną kremówkę ubić na niezbyt sztywną pianę. Po jednej łyżce dodawać jogurt i dalej ubijać. Dodać cukier. Powoli wlewać żelatynę, jednocześnie dalej mieszając.

5.

Kawałki galaretki wymieszać z pianą jogurtową. Wylać na spód z ciasteczek. Wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Dla wykończenia górę ciasta można polać odrobiną rozcieńczonego soku owocowego lub posypać wiórkami kokosowymi lub kakao. Przechowywać w lodówce, ale wyjąć 15-30 minut przed podaniem.

Dodatkowe uwagi:

Nie jestem pewna proporcji ciasteczek i masła na spód - jest on zbyt łamliwy. Trzeba sprawdzić, czy nie da się zrobić lepiej.

Przepis dodano 13 września 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane