Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Mintaj w panierce chlebowo-ziołowej

Smaczna i prosta ryba, wystarczy kromka czerstwego chleba i trochę świeżych ziół. Ryba w złocistej i chrupiącej panierce. Do ryby można podać taką <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/140/salatka-z-selerem" target="_blank">surówkę z selerem i marchewką</a>.

Mintaj w panierce chlebowo-ziołowej
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 400 g fileta z mintaja
  • 1-2 kromki ciemnego czerstwego chleba (może być z ziarnami)
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • 2-3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1 duże jajko
  • do smaku sól i pieprz
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego (do smażenia)

Wykonanie:

1.

Chleb zmielić w blenderze, również bazylię i oregano zmielić, dodać do chleba, wymieszać. Można dodać bułkę tartą (ale niekoniecznie).

2.

Jeżeli filety są zamrożone to należy je koniecznie odmrozić. Każdy polać sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem.

3.

Do miseczki wybić jajko, rozbełtać, na talerzyk wsypać mąkę. Rybę najpierw obtaczać w mące, potem w jajku i na koniec w chlebowej panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty na każdą stronę. Uważać, bo panierka szybko się przypala.

Dodatkowe uwagi:

Do panierki można użyć takie zioła jakie lubimy lub są dostępne, jednak świeże są zawsze najlepsze.

Do potrawy podawać:

ziemniaki, <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/140/salatka-z-selerem" target="_blank">surówka z selerem i marchewką</a>, <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/227/surowka-z-marchewki-i-pora" target="_blank">surówka z porem i marchewką</a>

Przepis dodano 24 września 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane