Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Ciasto francuskie nadziewane fetą i sardynkami

Paczuszki z ciasta francuskiego nadziewane sardynkami, fetą i aromatycznymi pomidorami, doprawiane swieżą bazylią, pietruszką i szczypiorkiem.

Ciasto francuskie nadziewane fetą i sardynkami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      małe co nieco

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      40 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      20 minut

    • Czas pieczenia:

      20 minut

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 125 g sardynek w oleju słonecznikowym (mała puszka)
  • 150 g sera feta
  • 50 g marynowanych pomidorów w oleju
  • 1 garść pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 garść bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Siekamy zioła. Odsączamy lekko pomidory z zalewy i też siekamy w niewielkie paski.

2.

Do miski przekładamy fetę i ją rozgniatamy widelcem, dodajemy sardynki łącznie z olejem, w którym były "zapuszkowane". łaczymy to wszystko razem na dosyć jednolitą masę.

3.

Do masy dorzucamy posiekane zioła, sok z cytryny i dosmaczamy pieprzem i solą.

4.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

5.

Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy w kwadraty o wielkości 10x10 cm. Powinno wyjść ok. 12 kwadratów.

6.

Na każdy kwadrat nakładamy porcję - mniej więcej 1,5 łyżki - nadzienia i zlepiamy boki po przekątnej, tworząc tym samym małe paczuszki. Sposób ich zlepiania jest dowolny, byleby się nadzienie przed pieczeniem nie wydostało po bokach.

7.

Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 st. C

Dodatkowe uwagi:

Mrożone ciasto francuskie rozkładamy wcześniej, aby się rozmroziło (z 2 godziny) na suchej bawełnianej ściereczce, każdy płat osobno. Zapobiega to sklejeniu się płatów. Jako nadzienie możemy użyć praktycznie wszystkiego, ale musimy pamiętać żeby nie było ono za płynne, bo się paczuszki rozlecą i nadzienie wypłynie.

Przepis dodano 12 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane