Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Tarta krówkowa z orzechami laskowymi i czekoladowym ganache

Co tu dużo pisać...po prostu pycha! Wszystkie ulubione smaki w jednym. Jest krówka, są orzechy, jest gęsty ganache o smaku mlecznej czekolady i cieniutka, ale bardzo krucha warstwa ciasta.

Tarta krówkowa z orzechami laskowymi i czekoladowym ganache
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      2 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    forma na tartę o średnicy 26-28 cm

Składniki:

  • 100 g mąki jasnej orkiszowej (na ciasto)
  • 50 g mąki krupczatki (na ciasto)
  • 1 żółtko (na ciasto)
  • 100 g masła (na ciasto)
  • 1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie, na ciasto)
  • 100 g cukru trzcinowego (na krówkę)
  • 100 g cukru białego (na krówkę)
  • 3 łyżki zimnej wody (na krówkę)
  • 60 g masła (na krówkę)
  • 50 ml słodkiej śmietanki (na krówkę)
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady ciemnej (na ganache)
  • 100 g czekolady białej (na ganache)
  • 150 ml słodkiej śmietanki (na ganache)

Wykonanie:

1.

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz wody) umieść w misce i wyrabiaj, najłatwiej rękoma, powinno się uzyskać jakby kruszonkę. Dopiero teraz dolej wody, nie za dużo, tyle tylko by składniki połączyły się. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2.

Orzechy upraż na suchej, teflonowej patelni, a potem zetrzyj z nich skórkę, pocierając je między dłońmi, w bawełnianym ręczniku. Przygotuj formę na tartę, wysmaruj cienko masłem i posyp mąką. Ciasto wyciśnij równomiernie w formę. Ponakłuwaj gęsto widelcem.Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Tartę piecz 15-20 minut. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.

3.

Do garnka o grubym i szerokim dnie, wlej wodę i od razy wsyp równomiernie oba cukry, wstaw na palnik i podgrzewaj na wolnym ogniu, ani razu nie ruszając garnkiem! Potem zwiększ ogień i gotuj ok. 15 minut. Powstanie gęsty, brązowy karmel. Zestaw z ognia, dodaj masło i śmietankę, wymieszaj. Pogotuj całość ok. 10 minut. Żeby sprawdzić czy masa krówkowa jest gotowa, wylej na talerzyk trochę masy i preciągnij łyżką przez środek, jeśli masa nie zlewa się - jest gotowa, jeśli jeszcze się rozlewa pogotuj ją chwilę dłużej. Uprażone i obrane orzechy wymieszaj z masą krówkową. Wyłóż na upieczoną i ostudzoną tartę. Wstaw do lodówki.

4.

Śmietankę (na ganache) wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Czekolady połam do miski. Zalej gorącą śmietaną i zostaw na 15 minut. Czekolada powinna być całkowicie przykryta śmietaną. Potem porządnie wymieszaj, czekolada będzie już płynna i powstanie gęsty krem. Taki krem - ganache wylej na masę krówkową i schładzaj w lodówce przez przynajmniej godzinę.

Źródło inspiracji:

mała inspiracja podobną tartą z "Moje Wypieki"

Przepis dodano 24 września 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane