Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Rosół

Zgodnie z zasadą nie marnowania jedzenia, część środkową kurczaka tzw. kadłub, wykorzystałam do ugotowania wywaru pod rosół. Wyszedł bardzo aromatyczny rosołek, z dużą ilością warzyw, ale taki lekki, nie tłusty.

Rosół
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      2 godziny

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 l zimnej wody
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora (można użyć zielonej albo białej części)
  • 5 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2-3 brązowe pieczarki
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 garść natki pietruszki (posiekanej)
  • kilka liści selera
  • 1 cebula
  • do smaku sól

Wykonanie:

1.

Wodę wlej do dużego garnka, włóż rosołówkę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 40 minut, sitkiem zbieraj powstałe szumowiny. Takie powolne obgotowywanie mięsa, pozwoli uzyskać klarowny wywar.

2.

Marchewkę, pietruszkę, seler obierz. Marchew i pietruszkę pokrój na 3 części, lepiej jak są większe kawałki, bo wtedy tak szybko się nie rozgotują i mają w sobie więcej aromatu. Selera można dodać w całości, bez krojenia. Pora oczyść i pokrój na większe kawałki. Pieczarki przekrój na pół.

3.

Najpierw do wywaru wrzuć seler i korzeń pietruszki, gotuj ok. 15 minut. Potem dodaj marchew, pora, pieczarki, gotuj 15 minut. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, lubczyk i liście selera (bez siekania). Cebulę przekrój na pół, nadziej na widelec i przypal nad włączonym palnikiem. Jeżeli używasz płyty grzewczej, połóż przekrojoną częścią do dołu na suchej, teflonowej patelni i pozwól cebuli się przypalić. Wrzuć do rosołu. Rosół posól. Gotuj jeszcze chwilę, by wydobyć aromat z cebuli i ziół.

4.

Po ugotowaniu wyciągnij liście selera i korzeń selera (do wyrzucenia). Możesz też wyjąć mięso i obrać a następnie ponownie wrzucić do rosołu. Resztę warzyw podaj z rosołem.

Dodatkowe uwagi:

Porcja rosłowa to kadłub kurczaka, z którego wycięłam udka, skrzydła i piersi, pozostawiając przy kadłubie "kuperek". Moja rodzina nie przepada za gotowanym mięsem, dlatego nie dodaję go więcej. Ale można dać udka czy skrzydła albo nawet kawałek wołowiny z kością (szponder lub pręga). Jeśli nie dacie rady zjeść całego rosołu, można go przecedzić, wlać do pojemnika z pokrywą, albo kilku mniejszych i zamrozić. Jest świetną bazą do różnych zup.

Do potrawy podawać:

makaron

Przepis dodano 26 września 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane