Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Meksykański gulasz wołowy z czekoladą

Planujesz meksykańskie party? Zrób gulasz wołowy z czerwoną fasolą i odrobiną gorzkiej czekolady. Do tego podaj domowe guacamole i salsę pomidorową, plasterki chilli, świeże lub marynowane, tortilla wraps i tortilla chips. Każdy kombinuje składniki jak lubi najbardziej, a każda kombinacja rewelacyjna. Moja ulubiona, to w tortille nałożyć dużą łyżkę gulaszu, dodać trochę guacamole i salsy, i zawinąć w kopertę. Każdy kęs zagryzać tortilla chipsem z guacamole. PYCHA!

Meksykański gulasz wołowy z czekoladą
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    5

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      meksykańska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      3 godziny

Składniki:

  • 1 kg wołowiny na gulasz
  • 800 g czerwonej fasoli z puszki (2 puszki)
  • 400 g pomidorów z puszki (1 puszka)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka tymianku (świeży lub suszony)
  • 3 łyżki oliwy
  • 40 g gorzkiej czekolady (70-90% kakao)
  • 5 porcji guacamole (z 3-4 awokado)
  • 5 porcji salsy pomidorowej (z 4-5 pomidorów)
  • 10 tortilla wraps (po 2 na osobę)
  • 200-400 g tortilla chips
  • 1 limonka
  • 2 świeże chilli (lub mały słoik marynowanych chilli)
  • 0.5 l bulionu wołowego

Wykonanie:

1.

W dużym naczyniu do gotowania gulaszu rozgrzej łyżkę oliwy. Porcjami obsmaż wołowinę na bardzo mocnym ogniu. Przed nałożeniem każdej kolejnej partii wołowiny dodawaj po odrobinie tłuszczu na patelnię. Obsmażoną wołowinę odkładaj na talerz.

2.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Po obsmażeniu mięsa na pustą patelnię wlej dodatkową łyżkę oliwy i na średnim ogniu smaż cebulę do czasu aż będzie szklista. Dodaj czosnek, mieloną ostrą paprykę, wędzoną paprykę, kminek oraz szczyptę cynamonu i smaż 1 minutę.

3.

Do garnka wrzuć mięso. Dodaj tymianek, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i bulion. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 1.5 godziny. Dodaj fasolę z puszki bez zalewy i gotuj kolejne pół godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem.

4.

Tuż przed podaniem dodaj 2 łyżki drobno posiekanej czekolady.

5.

Gulasz podawaj w jednym dużym naczyniu. Obok w osobnych miseczkach podaj guacamole, salsę, limonkę pokrojoną w ósemki, plasterki świeżego lub marynowanego chilli, resztę posiekanej czekolady, tortilla chips i tortilla wraps. Każdemu podaj talerz, żeby każdy mógł sam tworzyć swoje ulubione kombinacje. Do środka można wkładać wszystkie składniki w ulubionych proporcjach i polewać je sokiem limonki. Mi najwygodniej się je, jeśli tortillę zawijam w otwartą kopertę, można też w rulon. A tortilla chipsy, najlepiej z guacamole, wciągną każdego.

Dodatkowe uwagi:

Gulasz możesz przygotować dzień lub nawet kilka wcześniej (ewentualnie zamrozić). Salsę pomidorową możesz zrobić na kilka godzin przed podaniem, guacamole 1-2 godziny przed podaniem. Jeśli nie wiesz jak ostre potrawy lubią Twoi goście, to gulasz i guacamole przygotuj w wersji łagodnej. Ci którzy lubią ostre jedzenie, dodadzą więcej plasterków chilli do swoich tortilli i w ten sposób każdy będzie zadowolony :)

Źródło inspiracji:

BBC Good Food

Przepis dodano 8 października 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane