Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Kotlety rybne z dynią

Nie masz pomysłu jak przemycić rybę w obiedzie dla dziecka? To ciekawa alternatywa, bo oprócz ryby dostarczamy również warzywa i zdrowe weglowodany w postaci płatków owsianych. Kotleciki są miękkie, delikatne i nie-rybne.

Kotlety rybne z dynią
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      45 minut

    • Czas leżakowania:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blender siekający, duża patelnia

Składniki:

  • 250 g filetów z mintaja
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 200 g dyni (surowej, bez pestek i skóry)
  • 1-2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • do smaku sól i pieprz
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)

Wykonanie:

1.

Filety ryby pokrój w takie kawałki, by zmieściły się w misie blendera siekającego, zblenduj na gładką masę. Dynię, płatki owsiane również zblenduj, dodaj do ryby. Bułkę namocz na 5 minut w ciepłej wodzie. Odciśnij, zblenduj, dodaj do masy rybnej. Do całości wbij jajko, dodaj odsączoną kukurydzę, dopraw estragonem, ostrą papryką (pomiń jeżeli twoje dzieci nie są przyzwyczajone do ostrych potraw) oraz solą i pieprzem. Masę wstaw do lodówki na 30 minut.

2.

Rozgrzej patelnię, jeśli używasz ceramicznej, to nie musisz używać dużej ilości oleju, wystarczy ok. 1-2 łyżki. Z masy formuj kotleciki i smaż na złoty kolor, ok. 4-5 minut na każdą stronę.

Do potrawy podawać:

z kaszą jęczmienną, ziemniakami, <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/788/salatka-z-ogorka-na-ostro" target="_blank">sałatką z ogórka na ostro</a>, <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/705/marchewka-z-groszkiem" target="_blank">marchewką i groszkiem</a>

Przepis dodano 28 października 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane