Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
Składniki:
- 5 jajek (średnie)
- 25 dag pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- 1/4 pęczka posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
1.
Jajka myjemy, gotujemy na twardo przez ok. 10 minut. Po ugotowaniu wkładamy do zimnej wody.
2.
Pieczarki wycieramy i szatkujemy na tarce jarzynowej z grubszymi otworami.
3.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki. Solimy, mieszamy i zakrywamy. Pieczarki puszczą sok i będą się w nim dusić. Co jakiś czas sprawdzamy żeby nie zaczęły się smażyć. Po ok. 15 min. odkrywamy pokrywkę, mieszamy i pilnujemy żeby cały płyn wyparował.
4.
Jajka obieramy z łupinek, myjemy. Przecinamy je na pół.
5.
Żółtka wyjmujemy z jajka i przekładamy na osobny talerz. Żółtka zgniatamy widelcem na dość jednolitą masę do której dodajemy usmażone pieczarki. Powinno być ok. 1 łyżeczki pieczarek na jedną połówkę jajka. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy sól.
6.
Uzyskaną masą napełniamy połówki jajek. Mocno dociskamy do wnętrza otworów po żółtkach. Masą wypełniamy prawie całą powierzchnię jajka pozostawiając jedynie mały biały brzeg.
7.
Mieszamy jogurt z majonezem, polewamy jajka i posypujemy szczypiorkiem.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 12 kwietnia 2011
Skomentuj pierwszy!