Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Jajka faszerowane pieczarkami

Jedna z potraw na stół wielkanocny, ale nie tylko. Jajka faszerowane pieczarkami możemy jeść zupełnie bez okazji, np. na kolację.

Jajka faszerowane pieczarkami
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      małe co nieco

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 5 jajek (średnie)
  • 25 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1/4 pęczka posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

1.

Jajka myjemy, gotujemy na twardo przez ok. 10 minut. Po ugotowaniu wkładamy do zimnej wody.

2.

Pieczarki wycieramy i szatkujemy na tarce jarzynowej z grubszymi otworami.

3.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki. Solimy, mieszamy i zakrywamy. Pieczarki puszczą sok i będą się w nim dusić. Co jakiś czas sprawdzamy żeby nie zaczęły się smażyć. Po ok. 15 min. odkrywamy pokrywkę, mieszamy i pilnujemy żeby cały płyn wyparował.

4.

Jajka obieramy z łupinek, myjemy. Przecinamy je na pół.

5.

Żółtka wyjmujemy z jajka i przekładamy na osobny talerz. Żółtka zgniatamy widelcem na dość jednolitą masę do której dodajemy usmażone pieczarki. Powinno być ok. 1 łyżeczki pieczarek na jedną połówkę jajka. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy sól.

6.

Uzyskaną masą napełniamy połówki jajek. Mocno dociskamy do wnętrza otworów po żółtkach. Masą wypełniamy prawie całą powierzchnię jajka pozostawiając jedynie mały biały brzeg.

7.

Mieszamy jogurt z majonezem, polewamy jajka i posypujemy szczypiorkiem.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast mieszać jogurt z majonezem możemy na każdym jajku dać kleks samego majonezu. Jeżeli nie lubimy szczypiorku to możemy go nie dodawać.

Przepis dodano 12 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane