Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Czerwone risotto z wieprzowiną z szybkowara
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
szybkowar
Składniki:
- 4 kotlety schabowe (z kością lub bez)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 0.5 szklanki czerwonego wina (cabarnet)
- 1 cytryna (opcjonalnie)
- 1.5 szklanki bulionu
- 100 g parmezanu
- kilka łyżek oliwy
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 0.5 pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
1.
Kotlety schabowe obsmaż na patelni lub bezpośrednio w szybkowarze, a następnie odstaw na bok. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Czosnek obierz i drobno poszatkuj.
2.
W szybkowarze rozgrzej 2 łyżki dobrej oliwy lub masła. Cebulę usmaż do miękkości. Dodaj czosnek i smaż aż zacznie się lekko zabrązawiać. Wsyp ryż. Obtocz go w tłuszczu i cebuli i obsmażaj chwilę. Dodaj pół szklanki bulionu. Zdrap ewentualne przypalone kawałki mięsa z dna. Wlej resztę bulionu i wina i dokładnie wymieszaj z ryżem. Możesz dodać skórkę z cytryny i sok z połówki cytryny (będzie wtedy dość kwaśne, ale będzie mieć przyjemniejszy aromat). Na ryżu ułóż mięso.
3.
Garnek zamknij, nastaw na 15 psi, położenie 2. Od momentu, gdy ciśnienie zostanie osiągnięte, gotuj przez 8 minut. Po tym czasie garnek otwórz metodą szybką (brzegi pokrywki polewaj zimną wodą do czasu aż ciśnienie spadnie).
4.
Wyjmij mięso i odstaw w ciepłe miejsce. Do ryżu dodaj większość drobno startego parmezanu. Mocno dopraw solą i pieprzem. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
5.
Na talerze nakładaj ryż, obok połóż kawałek mięsa. Podawaj z zieloną sałatą lub gotowaną fasolką. Posyp resztą parmezanu i pietruszki.
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 30 października 2013
Skomentuj pierwszy!