Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Penne z gorgonzolą, orzechami włoskimi i żurawiną

Pyszne danie! Makaron typu rurki ugotowany al dente, podany z sosem z pleśniowego sera gorgonzola z kawałkami orzechów włoskich, kwaśno-słodką suszoną żurawiną i świeżą szałwią. Bardzo proste i rewelacyjne!

Penne z gorgonzolą, orzechami włoskimi i żurawiną
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      włoska

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 150 g sera gorgonzola
  • 50 g orzechów włoskich (obranych)
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 6 g świeżej szałwii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

1.

Zagotuj duży garnek z osoloną wodą i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uwaga, makaron z mąki pełnoziarnistej mniej tu pasuje niż biały makaron.

2.

W czasie gdy gotuje się woda, cebulę obierz i drobno poszatkuj. Czosnek obierz i bardzo drobno poszatkuj. Orzechy włoskie poszatkuj nożem na większe kawałki. Z sera usuń skórki i pokrój w niedużą równą kostkę o boku około 1-2cm. Liście szałwii drobno poszatkuj.

3.

W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki dobrej oliwy. Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Dodaj orzechy i żurawinę razem ze 100ml wody. Zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Gdyby sos zrobił się zbyt suchy, to dodaj kilka łyżek wody.

4.

Odlej wodę z makaronu i dodaj makaron do patelni. Wymieszaj. Dodaj gorgonzolę i szałwię, wymieszaj i razem podgrzewaj przez minutę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawaj.

Do potrawy podawać:

Można do tego podać surowe liście szpinaku z jabłkiem pokrojonym w kostkę, oliwą i sosem worcestershire

Źródło inspiracji:

obiad Gousto

Przepis dodano 8 listopada 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane