Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Żeberka duszone pod kiszoną kapustą

Żeberka rozpływają się w ustach, są miękkie i aromatyczne. A kapusta robi się lekko słodka i śliwkowo-grzybowa. Szybki w przygotowaniu i smaczny obiad.

Żeberka duszone pod kiszoną kapustą
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      1 godzina 45 minut

Składniki:

  • 800 g mięsistych żeberek
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 4-5 suszonych śliwek
  • kilka suszonych grzybków
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Żeberka potnij w kawałki, takie mające po 2-3 kości, posmaruj z każdej strony miodem i obsmażaj na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

2.

Kapustę kiszoną, jeśli jest bardzo mocno przekiszona, możesz przepłukać zimną wodą i odsączoną ułóż na żeberka. Dodaj też śliwki, grzyby i liść laurowy, podlej ok. 1/2 szklanki wodą. Duś pod przykryciem ok. 1,5 godziny, zaglądając co jakiś czas, czy woda nie wyparowała, bo wtedy się przypalą. Można wodę po trochu dolewać w trakcie duszenia. Można też po jakimś czasie żeberka obrócić i znowu przykryć kapustą. Na krótko przed końcem duszenia, dopraw żeberka solą i pieprzem.

Do potrawy podawać:

ziemniaki

Przepis dodano 10 listopada 2013

Komentarze (2)

goszka 11 grudnia 2013 20:50 #1 reply report
Pyszne! Miałam ich nie jeść i miały być wszystkie dla męża, a nie mogłam się im oprzeć.

W szybkowarze potrzebują niecałe pół godziny :)
Iwona 14 grudnia 2013 05:37 #2 reply report
Ja kiedyś w ogóle nie jadałam żeberek, a przecież są takie smaczne. Ja też nie mogę się im oprzec :-) Cieszę się, że smakowały.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane