Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Grzaniec

Rewelacyjny domowy grzaniec galicyjski, bardzo podobny do tego kupowanego w butelkach i na straganach świątecznych. W tym przepisie najpierw przygotowywuje się syrop, gotowany z pomarańczy z goździkami i cynamonem i bez alkoholu. Potem trzeba go tylko podgrzać z winem. Wydaje się, że to trochę roboty, ale naprawdę warto. Taki grzaniec jest dużo lepszy niż gdybyś podgrzał przyprawy odrazu z winem. Syrop możesz przygotować nawet kilka dni przed wypiciem.

Grzaniec
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      napoje

    • Kuchnia:

      niemiecka

    • Czas całkowity:

      45 minut

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 laska cynamonu
  • 0.75 szklanki cukru
  • 10 goździków
  • 1 butelka czerwonego wina

Wykonanie:

1.

Do garnka wrzuć cukier, cynamon i goździki. Pomarańcze przekrój na pół. Do garnka wyciśnij sok i wrzuć wyciśnięte połówki pomarańczy. Zalej 1 szklanką wody. Zagotuj i dalej gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny, do czasu aż płyn zagęści się do gęstego syropu. Syrop przelej przez sito. Przez kilka dni możesz trzymać w lodówce.

2.

Tuż przed podaniem w dużym garnku podgrzej syrop wymieszany z winem. Wina nie wolno zagotować. Przelej do szklanek i natychmiast podawaj.

Przepis dodano 18 listopada 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane