Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Wytrawne mini-tarty z łososiem

Kruche, lekkie tarty wypełnione aromatycznym łososiem i delikatnymi warzywami. Małe, ale eleganckie danie na świątecznym stole. Tarty można jeść również na zimno, można je pokroić w małe trójkąty, będą stanowiły fajną przekąskę.

Wytrawne mini-tarty z łososiem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    3

    • Posiłek:

      przystawka

    • Kuchnia:

      francuska

    • Okazja:

      Boże Narodzenie

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      2 godziny 30 minut

    • Czas leżakowania:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    3 formy na mini tarty o średnicy 10 cm, z wykładanym dnem, kulki ceramiczne lub fasola, mikser

Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 50 g selera
  • 70 g pora (biała częśc)
  • 100 g łososia
  • 0,5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 2 łyżeczki ostrej przyprawy sambal manis
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 gałązki tymianku (listki)
  • 1 jajko
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła (do smażenia)
  • 1 łyżka natki pietruszki (posiekanej)
  • do smaku sól i pieprz
  • kilka listów pietruszki (do dekoracji)
  • 150 g kruchego ciasta

Wykonanie:

1.

Przygotuj 3 formy na mini tarty, z wykładanym dnem. Ciasto rozwałkuj dosyć cienko, przełóż na formy i dobrze wygnieć dół i boki. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

2.

Przygotuj marynatę do łososia: do miseczki zetrzyj na drobnej tarce imbir, wciśnij sok z cytryny, dodaj ostrą przyprawę (można zamiast niej dodać chilli w proszku) i miód, wymieszaj porządnie i natrzyj łososia. Rybę odstaw na 1 godzinę do lodówki.

3.

Warzywa oczyść i obierz, pokrój w cienkie słupki tzw. julienne. Na patelnię wrzuć masło, rozgrzej, wrzuć warzywa, dopraw je solą, pieprzem i listkami tymianku. Warzywa powinny się tak przesmażyć, by były al`dente.

4.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Formy z ciastem (ciasto należy obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą) wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut. Po upieczeniu zostaw do ostudzenia.

5.

W wysokim naczyniu zmiksuj razem jajko i śmietankę. Dopraw lekko solą i pieprzem, dodaj poszatkowaną natkę pietruszki.

6.

Łososia pokrój w kostkę. Na upieczone spody nakładaj kawałki surowego łososia i przesmażone warzywa. Delikatnie wlej na to roztrzepane jajko ze śmietaną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temp. 180 st. C.

Dodatkowe uwagi:

Jeżeli nie uda ci się kupić gotowego kruchego ciasta, to propozycja jak zrobić je w domu: 80 g mąki orkiszowej razowej (można wziąć pszenną) połącz w misce ze szczyptą proszku do pieczenia, 50 g masła i 1 żółtkiem, odrobiną soli. Wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta, gdyby jednak nie chciało się skleić dodaj z 1-2 łyżki zimnej wody.

Przepis dodano 23 listopada 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane