Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Pulpety w sosie pomidorowym

Jedliście kiedykolwiek pulpety ze słoika? Jeśli tak, to jak zrobicie te pulpety nie zjecie już nigdy tych ze słoika! Te są bardzo mięsne, bez grama ulepszaczy, duszone w bulionie, a potem w sosie pomidorowym. Polecam na zdrowy, domowy obiadek, w szczególności dla małych dzieci.

Pulpety w sosie pomidorowym
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      45 minut

Składniki:

  • 500 g mięsa z szynki wieprzowej (chudego)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3-4 łyżki mąki (do obtaczania pulpetów)
  • 1 szkl. bulionu (na sos)
  • 2 łyżki pasty pomidorowej (lub koncentratu, na sos)
  • 1 łyżka mąki (do zagęszczenia sosu, na sos)
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Bułkę namocz w letniej wodzie. Mięso zmiel w malakserze. To samo zrób z marchewką, cebulą i czosnkiem. Razem z jajkiem dodaj do mięsa. Bułkę wyciśnij i również dodaj do mięsa. Mięso dopraw oregano, solą i pieprzem. Uformuj kulki trochę większe od orzecha włoskiego i każdą obtaczaj w mące.

2.

Do szerokiego rondla wlej bulion, zagotuj, na taki wrzucaj pulpety. Delikatnie je przekręcaj, tak by były dobrze ugotowane. Wyciągnij z bulionu. Możesz dolać pół szklanki wody. Dodaj pastę pomidorową, wymieszaj. Jeżeli sos wydaje ci się za rzadki, dodaj mąki, którą uprzednio rozprowadź w kubku w odrobinie wody, by nie powstały grudki. Teraz sos posmakuj i dopraw solą i pieprzem.

3.

Do gotowego sosu włóż pulpety i duś póki się dobrze nie podgrzeją.

Dodatkowe uwagi:

Nie kupuj gotowego mięsa mielonego, jest ono o wiele tłustsze od takiego kawałka szynki czy nawet łopatki i nigdy nie wiemy co tak naprawdę jeszcze (oprócz mięsa) może się w nim znajdować. Po za tym jeżeli pulpety mają jeść małe dzieci, dobrze żeby jadły produkty jak najmniej przetworzone.

Do potrawy podawać:

ziemniaki, <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/815/salatka-z-buraczkow" target="_blank">sałatka z buraczków</a>

Źródło inspiracji:

<a href="http://www.przyslijprzepis.pl/" target="_blank">Przyślij Przepis</a>

Przepis dodano 23 listopada 2013

Komentarze (1)

goszka 5 marca 2014 08:22 #1 reply report
Wyborny obiad. Smakuje wszystkim, dużym i małym. Makaron, zamiast ziemniaków, będzie bardziej smakował tym zupełnie małym.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane