Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Pieczony cały kurczak z szybkowara
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
-
Dodatkowe narzędzia:
szybkowar na 6l, folia aluminiowa
Składniki:
- 1 kurczak (do 1.6kg)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki mielonej
Wykonanie:
1.
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami do kurczaka. Polecam tymianek i oregano, ale pasuje też rozmaryn, szałwia itp. Należy użyć trochę więcej ziół niż przy tradycyjnym pieczeniu. Obsypać też mieloną papryką, dzięki czemu kurczak będzie miał ładniejszy kolor. Warto odstawić do marynowania na maksimum 24 godziny, ale nie jest to konieczne.
2.
Etap opcjonalny: przed gotowaniem kurczka można obsmażyć z każdej strony. Jest to tylko po to, żeby mięso bardziej wyglądało jak pieczone.
3.
Do szybkowara wlać szklankę wody. Do garnka wstawić takie naczynie na którym można położyć kurczaka tak, żeby nie był zanużony w wodzie. Z folii alumioniowej przygotować długi pas, na którym można przenosić całego kurczaka. Jest to pokazane na jednym ze zdjęć. Przy pomocy tego pasa należy przenieść kurczaka do garnka (pas pozostawić do wyjmowania mięsa). Zamknąć garnek, nastawić na poziom 2/15 psi/1 bar. Od momentu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 6 minut na każde pół kilograma mięsa, np kurczak o wadze 1.5kg potrzebuje 18 minut. Odstawić garnek do czasu, gdy ciśnienie naturalnie opadnie.
4.
Kurczaka wyjąć z garnka przy pomocy pasa z aluminiowej folii. Kurczaka można podawać zaraz po wyjęciu z garnka.
5.
Etap opcjonalny: żeby kurczak wyglądał jak pieczony, można przenieść go w całości lub poporcjowanego do brytwanki, polać odrobiną tłuszczu z dna szybkowara i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (200-220 stopni C) na 10-20 minut, do czasu aż skórka będzie złocisto-brązowa. Ten ostatni etap można też wykonać dzień po ugotowaniu w szybkowarze kurczaka.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 24 listopada 2013
Skomentuj pierwszy!