Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Pieczony cały kurczak z szybkowara

W szybkowarze można ugotować na parze całego kurczaka w 15 minut i mięso jest pyszne. Dodatkowo można obsmażyć przed gotowaniem i/lub podpiec po ugotowaniu, a wtedy jeszcze wygląda jak pieczony. Co więcej, gotować można jednego dnia, a piec następnego. Korzystając z szybkowara w 15 minut można podać wystawną pieczeń.

Pieczony cały kurczak z szybkowara
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    szybkowar na 6l, folia aluminiowa

Składniki:

  • 1 kurczak (do 1.6kg)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej

Wykonanie:

1.

Kurczaka natrzeć solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami do kurczaka. Polecam tymianek i oregano, ale pasuje też rozmaryn, szałwia itp. Należy użyć trochę więcej ziół niż przy tradycyjnym pieczeniu. Obsypać też mieloną papryką, dzięki czemu kurczak będzie miał ładniejszy kolor. Warto odstawić do marynowania na maksimum 24 godziny, ale nie jest to konieczne.

2.

Etap opcjonalny: przed gotowaniem kurczka można obsmażyć z każdej strony. Jest to tylko po to, żeby mięso bardziej wyglądało jak pieczone.

3.

Do szybkowara wlać szklankę wody. Do garnka wstawić takie naczynie na którym można położyć kurczaka tak, żeby nie był zanużony w wodzie. Z folii alumioniowej przygotować długi pas, na którym można przenosić całego kurczaka. Jest to pokazane na jednym ze zdjęć. Przy pomocy tego pasa należy przenieść kurczaka do garnka (pas pozostawić do wyjmowania mięsa). Zamknąć garnek, nastawić na poziom 2/15 psi/1 bar. Od momentu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 6 minut na każde pół kilograma mięsa, np kurczak o wadze 1.5kg potrzebuje 18 minut. Odstawić garnek do czasu, gdy ciśnienie naturalnie opadnie.

4.

Kurczaka wyjąć z garnka przy pomocy pasa z aluminiowej folii. Kurczaka można podawać zaraz po wyjęciu z garnka.

5.

Etap opcjonalny: żeby kurczak wyglądał jak pieczony, można przenieść go w całości lub poporcjowanego do brytwanki, polać odrobiną tłuszczu z dna szybkowara i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (200-220 stopni C) na 10-20 minut, do czasu aż skórka będzie złocisto-brązowa. Ten ostatni etap można też wykonać dzień po ugotowaniu w szybkowarze kurczaka.

Dodatkowe uwagi:

Na dno szybkowara można położyć całą główkę czosnku i gotować razem z kurczakiem. Potem do garnuszka wycisnąć czosnek, dodać sos z dna szybkowara, razem zagotować ze śmietanką, doprawić i jest to świetny sos do tej pieczeni.

Do potrawy podawać:

ziemniaki pieczone i surówka

Przepis dodano 24 listopada 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane