Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Makaron po grecku

Makaron w tradycyjnej greckiej kombinacji, z pomidorami, oliwkami i fetą. Świeże i lekkie.

Makaron po grecku
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      grecka

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 200 g linguine
  • 5 pomidorów
  • 80 g oliwek
  • 20 g kaparów
  • 10 g zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 1 czerwona cebula
  • 0.5 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

1.

Cebulę obierz, przkrój na pół i posiekaj w plasterki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory pokrój w kawałki. Oliwki z grubsza posiekaj (pokrój w kółka jeśli ma wyglądać ekstra ładnie). Natkę pietruszki posiekaj.

2.

Linguine ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3.

W czasie, gdy gotuje się makaron w dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż cebulę. Dodaj czosnek i smaż minutę. Dodaj pomidory, zagotuj i gotuj przez około 5 minut. Gdyby sos za bardzo zgęstniał, dolej trochę wody z makaronu.

4.

Do sosu dodaj oliwki, kapary, płatki chilli i porkruszoną fetę. Gotuj 2-3 minuty.

5.

Do sosu dodaj makaron, odlany z wody, oraz pietruszkę. Wymieszaj. Natychmiast podawaj.

Źródło inspiracji:

Gousto

Przepis dodano 29 listopada 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane