Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Ryba z soczewicą i warzywami z szybkowaru
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
szybkowar i kawałek folii aluminiowej
Składniki:
- 80 g zielonej soczewicy
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 0.5 pory
- 2 filety rybne (np łosoś lub dorsz)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka koperku
Wykonanie:
1.
Soczewicę umyć na sicie pod bieżącą wodą.
2.
Ziemniaka i marchew obrać i pokroić w kostkę.
3.
Pora umyć i pokroić w plasterki.
4.
Do szybkowara przełożyć soczewicę z warzywami i zalać 1 szklanką wody lub wywaru warzywnego. Można dodać trochę suszonych ziół jak oregano, pietruszka lub tymianek. Wymieszać.
5.
Przygotować duży kawałek folii aluminiowej. Na środek nalać odrobinę oleju.
6.
Filety rybne umyć. Ułożyć na folii aluminiowej, na oleju. Posypać małą ilością soli i pieprzu. Można dodać swoje ulubione przyprawy do ryby. Polecam trochę posiekanego koperku. Folię zawinąć w szczelną saszetkę.
7.
Saszetkę położyć w garnku bezpośrednio na warzywach lub najlepiej na sicie do gotowanie na parze w szybkowarze.
8.
Garnek zamknąć. Nastawić na poziom 1.
9.
Gotować przez 7 minut od czasu osiągnięcia ciśnienia.
10.
Szybkowar otworzyć metodą szybką, polewając brzeg pokrywy zimną wodą do czasu aż ciśnienie w garnku opadnie.
11.
Saszetkę z rybą ostrożnie wyjąć. Soczewicę w warzywami doprawić solą i pieprzem.
12.
Po nałożeniu na talerze można posypać świeżym szczypiorkiem, koperkiem lub kiełkami.
Przepis dodano 5 grudnia 2013
Skomentuj pierwszy!