Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Kotlety wieprzowe w sosie grzybowym z szybkowara

Miękkie i rozpływające się w ustach kotlety wieprzowe w sosie grzybowo-cebulowym.

Kotlety wieprzowe w sosie grzybowym z szybkowara
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    szybkowar

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 4 kotlety wieprzowe
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • kilka łyżek mąki
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
  • kilka łyżek oleju
  • 15 g natki pietruszki

Wykonanie:

1.

Kotlety posyp solą i pieprzem i obtocz w mące. Obsmaż na patelni lub bezpośrednio w szybkowarze. Smażyć należy krótko ale na mocnym ogniu, żeby mięso porządnie się zabrązowiło. Na razie odstaw.

2.

Cebulę pokrój w plasterki, a pieczarki w plasterki lub ćwiartki.

3.

W szybkowarze rozgrzej olej. Podsmaż cebulę razem z pieczarkami.

4.

Dodaj kotlety. Zalej szklanką bulionu. Zamknij garnek, nastaw na poziom 2, 15 psi/1.05 bara. Od momentu osiągnięcia ciśnienia gotuj przez 8-9 minut.

5.

Możesz otwierać metodą szybką, polewając wodą brzegi pokrywki lub metodą wolną, czekając do czasu aż ciśnienie samo opadnie. Dopraw solą i pieprzem.

6.

Tuż przed podaniem do sosu dodaj pół pęczka poszatkowanej pietruszki. Sos można zabielić odrobiną śmietany.

Dodatkowe uwagi:

Do garnka można też wstawić metalową miskę z obranymi i pokrojonymi w średniej wielkości kawałki ziemniakami (bez wody). W ten sposób w jednym garnku można ugotować niemal cały obiad.

Przepis dodano 6 grudnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane