Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Wegetariański burger z grzybem portobello

Burger z grzybem jest zupełnie inny od mięsnego. Pytanie, czy nie jest nawet lepszy? Dla mnie, zdecydowanie tak. Przy tym jest bardzo zdrowy i sycący.

Wegetariański burger z grzybem portobello
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      lunch

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 2 bułki hamburgerowe (pełnoziarniste)
  • 2 duże grzyby portobello
  • 0.5 czerwonej cebuli
  • 1 pomidor
  • kilka liści sałaty
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej sosu tamari)
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Grzybom odetnij nóżki i połóż spodami do góry na tatce do wypieków. Skrop sosem sojowym i sosem worcestershire, posyp odrobiną pieprzu. Piecz przez 10-15 minut, do czasu aż grzyby zmiękną i zbieże się na nich woda. W czasie, gdy pieką się grzyby możesz też podgrzać bułki. Ciepłe są zazwyczaj dużo lepsze :)

2.

W tym czasie cebule pokrój na plastry. Podsmaż na patelni przez kilka minut, aż się zabrązowi na brzegach.

3.

Bułki przekrój. Jedną połówkę posmaruj musztardą, drugą majonezem. Do bułki włóż liście sałaty, plasterki pomidora, trochę cebuli i grzyby. Możesz też dodać swoje ulubione sosy i dodatki.

Dodatkowe uwagi:

Żeby zrobić z tego większy posiłek, podawaj z frytkami ze słodkich ziemniaków z piekarnika.

Przepis dodano 6 grudnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane